RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bonde får god årslønn til evig tid

Oslo (NTB): Bonde Vegard Birkeland (30) er tilkjent 460.000 kroner året til evig tid for fallrettene sine i Maldalselva i Sauda i Ryfylke i Rogaland

Den unge bonden smiler fornøyd, men har beina på jorda. Han mener han og de tre andre grunneierne skulle hatt det dobbelte, men sammenlignet med utgangspunktet er de godt fornøyd.

- Det fine er at vår sak blir en brekkstang for alle med fallretter i Norge, sier han til Stavanger Aftenblad.

Grunneierne er de første i landet som får erstatning basert på markedsverdi. Striden om hvor mye de fire grunneierne langs Maldalselva skulle få betalt for vannet, har versert i rettsapparatet i flere år. Striden har stått om de skulle få erstatning utmålt etter den såkalte naturhestekraftmetoden, eller om erstatningen skulle regnes ut etter hva grunneierne ville tjent om de selv bygde ut elva.

Lagmannsretten har slått fast at det siste skal legges til grunn. Elkem anket saken til Høyesterett, men anken ble nylig avvist.

Det første tilbudet fra Elkem var en engangssum på 1,5 millioner kroner, men det mente elveeierne var et skambud. Nå må Elkem betale de fire 1,6 millioner kroner i året - til evig tid. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere