Bonde sammenlignet Therese Johaug og avmagrede kuer

AVMAGREDE: - På mange av dyrene så vi hungersgroper, ribbein, hele ryggsøyler og tydelige skulder- og hofteknokler, fortalte to veterinærer fra Mattilsynet og la fram dokumentasjon i form av film og bilder i tingretten i går. Bonden sa i retten at kuer kan være tynne, men friske, slik som skiløper Therese Johaug (innfelt). Foto: Mattilsynet/ANB

AVMAGREDE: - På mange av dyrene så vi hungersgroper, ribbein, hele ryggsøyler og tydelige skulder- og hofteknokler, fortalte to veterinærer fra Mattilsynet og la fram dokumentasjon i form av film og bilder i tingretten i går. Bonden sa i retten at kuer kan være tynne, men friske, slik som skiløper Therese Johaug (innfelt). Foto: Mattilsynet/ANB

Tiltalt for grove brudd på dyreveldferdsloven.

03.12.14 08:24

(Glåmdalen): Dette hevdet indirekte Mattilsynets distriktssjef Siv Jorunn Nordlund og seniorinspektør Line Taugbøl i Glåmdal tingrett i går. Begge er veterinær.

I retten står en dyrebonde tiltalt for grovt å ha forsømt sine plikter som storfe- og saueholder gjennom flere år, og risikerer både ubetinget fengsel og bli fradømt retten til å holde dyr i flere år eller for resten av livet. Hjemme på gården hans i Grue går det likevel storfe for tida, og som hans sønn er registrert som eier av.

Seniorinspektør Taugbøl gjennomgikk den dokumentasjonen som Mattilsynet besitter etter flere inspeksjoner over år, både i form av skriftlige rapporter, bilder og film.

Etter den sterke dokumentasjonen av et dyrehold langt fra det dyrevelferdsloven krever, hadde ikke tiltaltes forsvarer, advokat Gunnar Kristen Hagen, ett eneste spørsmål til Taugbøl.

Fokuserer ikke på dyrene

– Hvordan vil du beskrive tiltalte som dyreholder?, spurte aktor, politiadvokat Wigdis Hjalmarsen.

– Det er ikke noe godt å være dyr som ikke kan ligge tørt, ikke få mat nok, ikke får vann nok, og kanskje ligger og kreperer ute i skogen. Det er vanskelig for oss å forholde oss til dyreeier fordi de vedtak som blir fattet ikke blir oppfylt. En som produserer mat og skal være en profesjonell aktør må kunne følge reglene for matsikkerhet og sporing, men det er ikke dyrevelferd som er i fokus her. Han fokuserer på oss i Mattilsynet, ikke dyrene, innledet hun, før hun fortsatte:

– Jeg vet ikke om han ser det en gang at dyrene hans er magre, for han gir inntrykk av at de ikke er det. På vår skala fra 1 til 5 og der 1 er lavest, vurderte vi denne besetningen til å ligge under 1. Det var bare skinn og bein på mange av dem, og hårløse. De sto og hang og var helt apatiske, og brukte all energien bare på å holde seg i live.

På spørsmålet om Mattilsynet tror bonden vil være i stand til å holde dyr på en forsvarlig måte i framtida, svarte Taugbøl:

– Da må det komme en forståelse for hva dyr trenger. At de får fôr og vann etter behov, og et tørt og trekkfritt sted å ligge. Slike elementære ting må på plass. Disse dyrene er avhengig av at Mattilsynet gjør jobben sin. Veterinærmedisinsk vurdert er det som har skjedd veldig grovt når det går så langt at dyrene kommer i slik hold, og blant annet mister pelsen på grunn av mangel på mat. Det aller verste er kanskje likevel å slippe minst 20–30 drektige kuer til skogs, etter at han først fortalte at ingen av dem var drektige. Veterinærfaglig er det veldig grovt og fryktelig alvorlig, for da har han ingen kontroll på om noen ligger i fødsler i ett døgn og pines til døde.

– Johaug er tynn, men frisk

Grue-bondens forsvarer Gunnar Kristen Hagen reiste innledningsvis sterk kritikk av politiets etterforskning i denne alvorlige saken.

– Det er veldig spesielt at politiet overhodet ikke har etterforsket denne saken, men utelukkende stolt blindt på Mattilsynets rapporter. Etterforskning skal gjøres av politiet, som har et objektivitetskrav. Det har ikke Mattilsynet.

Bonden som er tiltalt for dyremishandling sammenlignet i retten i går kuene sine med Therese Johaug.

53-åringen fra Grue er blant annet tiltalt for å ha latt være å gi over hundre storfe vann og mat slik at de ble avmagrede, apatiske og kraftløse. Om dette sa han i Glåmdal tingrett i går:

– Therese Johaug er også tynn, men hun er frisk for det.

Mens Mattilsynet meldte om minst 50 avmagrede storfe, hevdet bonden at det bare dreide seg om fire-fem gamle kuer.

– Dette kan sammenlignes litt med å reise på gamlehjemmet. Du klarer ikke få eldre til å bli runde og fine ved å gi dem mat når musklene er forsvunnet.

Om til dels hårløse og bustete storfe, kommenterte han med et spørsmål:

– Vasker du katta di, hvordan er pelsen da?

Om den døde kalven som i en måned hadde ligget død der andre kuer og kalver gikk, og som var spist på, sa han:

– Det var reven det, da, vet du – reven hadde vært der og fått seg ei steik.

Om at en stor del av storfebesetningen var svært møkkete både på beina, i hodet og delvis på kroppen, svarte han:

– Hvor reine skal kuer være, da?

Dyrebonden tilbakeviste alle anklager om dårlig dyrehold, og betegnet bildene fra Mattilsynet som «ikke så mye verdt».

Rettssaken fortsetter i dag.

Les flere saker fra Glåmdalen her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.