Gå til sidens hovedinnhold

Bønder mener de er viktige i kriser og beredskap

Oslo (NTB): Tre av fire bønder mener at de i svært stor eller i noen grad spiller en viktig beredskapsrolle for samfunnet i håndtering av kriser, klimaendringer og folkevekst, viser undersøkelse.

Samtidig svarer 11 prosent at de i liten eller svært liten grad føler det på samme måte, mens 11 prosent svarer både òg, viser undersøkelsen som Sentio har gjennomført for Norsk Landbrukssamvirke.

- Det er veldig positivt at nesten ni av ti svarer at bønder spiller en viktig rolle i denne sammenhengen. Det viser at bonden ikke bare ser på seg selv som en selvstendig næringsdrivende, men også som en problemløser på vår tids store utfordringer knyttet til matforsyning, klima og beredskap. Og det med rette, sier leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk Landbrukssamvirke, Eirik Nedrelid, til Nationen.

Nedrelid mener Norge bør lære av Kina og satse mer på oppkjøp av matjord. Kina har de siste årene kjøpt opp over 20 millioner mål matjord utenfor Kina. Dette gjøres for å sikre matforsyningen, påpeker Nedrelid. Han mener Norge bør påta seg et solidarisk ansvar og bidra til økt global matproduksjon ved å gjøre det samme. Han viser også til at matjord tas ut av drift i Norge, samtidig som behovet for mat på verdensbasis er økende.

Nedrelid foreslår også at Norge bygger opp beredskapslager for korn, noe leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag er enig i.

- Det blir produsert stadig mer mat direkte til forbruk, og mindre for lager. Dermed blir man mer sårbar, sier Bjørke, som er glad for resultatet av undersøkelsen. (©NTB)