RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondevik lanseres som leder i Nobelkomiteen

Kjell Magne Bondevik kan bli ny leder i Nobelkomiteen.
Kjell Magne Bondevik kan bli ny leder i Nobelkomiteen. Foto: Trond Reidar Teigen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Hvis Høyre og Frp lykkes i å kaste Thorbjørn Jagland som leder i Nobelkomiteen, skal krefter i KrF ønske å få tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik inn som erstatter.

I høst vil det bli borgerlig flertall i Nobelkomiteen med to Høyre-representanter og en representant fra Frp. Dermed er posisjonen til Ap-veteranen Jagland høyst usikker.

Ifølge VG skal et av navnene som Høyre-ledelsen ønsker inn i komiteen være partiets tidligere leder og tidligere utenriksminister Jan Petersen.

Men ifølge avisen skal også flere personer i ledelsen til Kristelig Folkeparti ha gjort sonderinger med sikte på å sikre KrF en plass i komiteen, selv om de ikke har krav på det.

Bakgrunnen for dette er at det i samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre heter at de fire partiene skal samarbeide om posisjoner i Stortinget. KrF skal håpe på at dette kan gjøre Høyre innstilt på å åpne for å gi bort en plass i komiteen.

I så fall er både tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere utenriksminister Knut Vollebæk aktuelle navn. Bondevik var også med i spekulasjonene i mai.

KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker ikke å kommentere de konkrete opplysningene overfor VG, men sier at dette er opp til Høyre å avgjøre. 

Lysbakken advarer
SV-leder Audun Lysbakken mener Høyre logrer for det kinesiske kommunistpartiet hvis partiet bytter ut Thorbjørn Jagland som leder for Nobelkomiteen.

Audun Lysbakken mener det kan være uklokt å kvitte seg med Thorbjørn Jagland.

Neste fredag offentliggjør Thorbjørn Jagland hvem som får Nobels fredspris for 2014. Det kan være siste gang han gjør dette dersom Høyre og Fremskrittspartiet får det som de vil. De to partiene har fra nyttår flertall i Nobelkomiteen, og dermed kan Jagland komme til å bli byttet ut.

– Vi vil naturligvis spille inn kandidater som hver for seg er kapable til å kunne lede Nobelkomiteen, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken advarer mot å bytte ut Jagland.

- Når Høyres stortingsgruppe har en åpen debatt om hvem som skal være leder, så er det et uklokt signal å komme med, for det vil bli oppfattet som om Norge gir etter for Kina. Og det er enda en gang et bilde av et Høyre som logrer for det kinesiske kommunistpartiet. Og det er ikke noe spesielt vakkert syn, sier SV-lederen til TV 2.

Jagland: - Nobelkomiteen må være uavhengig
Både Høyre og Frp åpner for å kaste Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen. Jagland selv advarer Stortinget mot å blande seg inn i komiteens arbeid.

- Stortinget oppnevner komiteen, og komiteen velger sin leder. Jeg er blitt spurt av Arbeiderpartiets stortingsgruppe om å fortsette som medlem av komiteen, men Arbeiderpartiet blander seg ikke opp i hvem som skal lede komiteen, sier Jagland til NTB.

- Jeg ønsker at komiteen skal bevare sin integritet og velge den komitémedlemmene mener er best til å lede komiteen. Der har alle én stemme hver, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Thorbjørn Jagland kan være ferdig som leder for Nobelkomiteen.


Fra årsskiftet har Høyre og Frp flertallet i Nobelkomiteen med tre av fem medlemmer. Ettersom det er komiteen selv som velger sin leder og nestleder, står Jagland i fare for å bli vraket som leder.

Taus om egne ønsker
Jagland ønsker ikke å svare på om han selv ønsker å fortsette som leder.

- Jeg regner med at alle som blir valgt inn i komiteen, er kapable til å lede den, sier han.

Ifølge Jagland trenger det heller ikke bety noe at de borgerlige nå vil komme i flertall i komiteen.

- Etter at Stortinget har valgt komiteen, ser jeg ikke at det eksisterer et borgerlig, sosialistisk eller noe som helst annet flertall. Da fungerer komiteen uavhengig av alle partier, ideologier og interesser, sier Jagland.

- Så lenge jeg har vært med, har jeg ikke kjent til at man har tatt noen partipolitiske hensyn eller hatt noen ideologiske overveininger, sier han.

(©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere