Gå til sidens hovedinnhold

Bondevik: Mandela hadde enormt lederskap

Oslo (NTB): Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik møtte Nelson Mandela ved flere anledninger. Bondevik sier Mandela hadde et enormt lederskap og en ufattelig vilje til forsoning.

Bondeviks første møte med Mandela var i Oslo i 1990. Da var Bondevik utenriksminister for Kristelig Folkeparti. Tidligere samme år hadde Mandela sluppet ut av Victor Verster-fengselet, etter å ha sittet der og på Robben Island i nærmere 27 år.

- Det var bare måneder etter løslatelsen og han skulle møte en representant for apartheidregimet til dialog om «Hatets anatomi». Jeg satt i bilen med ham fra flyplassen på Fornebu til hotellet. Jeg trodde jeg skulle møte en mann med hevnlyst overfor mindretallsstyret som hadde ødelagt 27 år av livet hans uten grunn. Jeg møtte i stedet en mann som bare ville snakke om forsoning, sier Bondevik til VG.

- Han ville bygge opp igjen landet sammen med de hvite. Dette viste han noen år senere, da han valgte den siste hvite apartheid-presidenten som sin visepresident. Jeg kommer aldri til å glemme den samtalen så lenge jeg lever. Han hadde et enormt lederskap og en helt ufattelig vilje til forsoning, sier Bondevik.

Bondevik ble senere statsminister og mottok Mandela i 1999 på det som var et av Mandelas siste statsbesøk som president. Et kor ventet på Mandela med afrikansk sang i Høyblokka i regjeringskvartalet. Mandela begynte å følge rytmen og danse. De to statslederne tok deretter heisen opp til toppen av Høyblokka. Der sto 40-50 av Bondeviks medarbeidere på rekke i gangen. Mandela håndhilste på hver eneste av dem.

- Det viste så godt storheten i ham. Han så den enkelte. Fra sjåfører til statsledere, sier Bondevik. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai