«Mennesker på flukt i Europa får ikke beskyttelsen og rettssikkerheten de har krav på.»

Slik innledes et debattinnlegg i Dagbladet, undertegnet av generalsekretærene i NOAS, Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp, Dråpen i Havet og Redd barna.

«10. juni skal Stortinget stemme over SVs representantforslag om at Norge må relokalisere 750 asylsøkere fra Hellas og øke bistanden til Bosnia-Hercegovina.»

Det vil i så fall gi asylsøkere muligheten til å få søknaden om beskyttelse behandlet i et annet EU/EØS-land eller Sveits.

Forfatterne viser til at KrF på sitt landsmøte vedtok å hente 500 migranter fra Kara Tepe – leiren som erstattet Moria – på Lesvos.

- Vis at dere holder ord

De har derfor en klinkende klar oppfordring:

I tillegg har både Ap, MDG, Rødt og Venstre sagt at de vil hente langt flere enn de 50 som regjeringen vedtok hvis det hadde vært opp til dem. Nå, kjære politikere, har dere sjansen til å vise at dere holder ord.

Les mer om SVs forslag her!

Aps innvandringspolitisk talsperson, Masud Gharahkhani, sier til Nettavisen at de har foreslått å øke antallet kvoteflyktninger med 500 både i 2020 og 2021.

- Arbeiderpartiet mener Norges hovedprioritet i flyktning- og asylpolitikken bør være kvoteflyktninger gjennom FN-systemet. Dette er den tryggeste og mest rettferdige ordningen for å sikre at det er de mest sårbare flyktningene med et reelt beskyttelsesbehov som får komme til Norge, mener Gharahkhani.

Les også: Vil gjøre som Danmark: Listhaug ønsker asylmottak i utlandet

- Støtter ikke SVs forslag

- På bakgrunn av den alvorlige og ekstraordinære situasjonen i greske flyktningleirer, som toppet seg med at Moria-leiren brant ned til grunnen i fjor høst, foreslo vi også at regjeringen skulle gå i dialog med FN for å vurdere hvor stor andel av denne økningen som burde benyttes til relokaliserte asylsøkere fra Hellas med beskyttelsesbehov, sier han videre.

Men en håndsrekning til SV torsdag, får blankt avslag:

- Arbeiderpartiet har fremmet våre egne forslag, som har blitt nedstemt av regjeringspartiene og Frp. Vi kommer ikke til å støtte SVs forslag om å hente 750 asylsøkere fra Hellas og Bosnia-Herzegovina.

Les også: Advarer mot liberal innvandringspolitikk med Støre og Vedum: – Jeg er oppriktig bekymret

MDG: Dobler antallet til 1500

MDGs kommunikasjonssjef, Nils Mørk, sier til Nettavisen at de vil hente 1500 asylsøkere fra Hellas.

Mørk viser til MDGs alternative budsjett:

«Et tett samarbeid i Europa og med land i Europas nærområder er nødvendig for å ivareta asylsøkeres og flyktningers grunnleggende rettigheter, og for å ivareta både flyktningene og den økonomiske, økologiske og sosiale bærekraften i landene som tar imot dem. MDG vil derfor at Norge skal være ledende i koalisjonen av europeiske land som bidrar til rettssikkerhet for de rundt 50.000 asylsøkerne som er hindret fra å reise videre fra Hellas. Relokalisering av asylsøkere i Europa skal ikke føre til at Norge tar imot færre kvoteflyktninger via FN, men komme i tillegg. Vi setter derfor av penger til relokalisering av 1.500 asylsøkere fra Hellas i 2021, i tillegg til kvoten på 5000 kvoteflyktninger.»

MDG skriver «Hellas» fordi «det er mange i samme situasjon som i Moria, så det blir opp til prosessen til FN og greske myndigheter å velge ut barnefamilier, sårbare enslige og andre som har størst behov for relokalisering».

Les også: Ap, Sp og Frp sammen om nye asylinnstramminger

Rødt støtter SV

Rødt kommer til å stemme for SVs forslag, bekrefter kommunikasjonssjef Iver Aastebøl i Rødt overfor Nettavisen.

Venstre har så langt ikke besvart vår henvendelse.

Greske myndigheter, EU og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har gjentatte ganger bedt andre land om å bidra med flere relokaliseringsplasser for å lette på noe av det vedvarende trykket på greske myndigheter.

Det er Karin Andersen, Lars Haltbrekken, Audun Lysbakken, Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås og Arne Nævra som står bak SVs innstilling, som Ap, Høyre, Frp, Sp og KrF er imot.