Gå til sidens hovedinnhold

Bønn til ungdomsforeldre fra Asker-politiet etter festsmitte og karantener

Politiet i Asker kommer med klar oppfordring til ungdomsforeldre: - Følg tettere opp.

Onsdag ble rundt 65 stykker personer satt i karantene etter at en elev ved Asker videregående skole ble bekreftet smittet med koronavirus. Det er sterk mistanke om at eleven er smittet med det muterte viruset, men det er ikke bekreftet.

Smittesporingsteamet fant raskt ut at mange av ungdommene ved skolen hadde vært på fest med den smittede sist helg. Alle som har vært på disse festene i helgen ble satt i karantene fra onsdag 3. mars, opplyser Asker kommune på sine nettsider.

- På fredag skal det ha vært rundt 40 stykker på en fest og på lørdag rundt 20. Sporingsteamet jobber med avklaring og kontakt med alle nærkontakter, uttalte kommuneoverlege i Asker, Meera Grepp, til Nettavisen onsdag.

Drikker mest - og dårligst på smittevern

Det er ikke første gang det har vært hjemmefester på «vestkanten» - i Oslo, samt kommunene Asker og Bærum under koronapandemien, under ulike restriksjoner. I september i fjor rykket politiet blant annet ut til en ungdomsfest som skal ha var i dagesvis - med over 150 personer. «Arrangøren» var en 15-åring. Deltakerne var i alderen 15-25 år.

En undersøkelse Aftenposten har omtalt viser at ungdom på vestkanten i Oslo drikker mest i landet, og at dette også har sammenheng med smittevern under koronapandemien, viser en ny undersøkelse gjennomført av Velferdsforskningsinstituttet Nova ved Oslo Met.

- Det er vanligvis mye mer alkohol blant ungdom på vestkanten enn i andre deler av byen. Men at dette er blitt opprettholdt i så stor grad under pandemien er overraskende, uttalte Willy Pedersen til Aftenposten. Han er professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo og forsker ved Oslo Met, og har jobbet med undersøkelsen.

Fra 2015: Politiet ber foreldre våkne opp - advarer mot ville ungdomsfester

- Forstår at ungdom er utålmodige

Ordførere i Asker, Lene Conradi, ser alvorlig på situasjonen, og varsler strengere restriksjoner dersom tiltakene som gjelder ikke blir fulgt og smitten fortsetter å spre seg.

- Først, mitt generelle inntrykk er at ungdommen vår er flinke til å følge regler og tar stort ansvar. Og jeg forstår godt at mange, særlig ungdommen vår, er både utålmodige og våryre, sier ordfører Conradi til Nettavisen. i Asker etter at 65 ungdommer er satt i karantene etter store fester sist helg. Hun fortsetter:

- Her gikk det for langt, og jeg er sikker på at flere nå sitter og føler på ansvaret og er lei seg for at deres deltakelse på disse festene får så store konsekvenser som det får for mange. At mange nå må i karantene og at mange er utsatt for å kunne bli smittet.

Conradi ber innbyggerne om å droppe store fester eller samlinger av mennesker, ta smittesituasjonen på alvor, følge smittevernreglene, og teste seg, selv ved de minste symptomer på smitte.

Smittefestene i Asker: 65 i karantene etter store fester - de fleste av dem er elever ved samme videregående skole

Politi ber foreldre snakke med ungdommen

Politiet i Asker kommer med en klar bønn til ungdomsforeldrene i Asker - og omegn.

- Vi oppfordrer alle foreldre til å følge opp sine ungdommer tettere. Det er forståelig at ungdommer blir utålmodige nå, men voksne må hjelpe dem til å forstå de begrensninger som gjelder nasjonalt og i hver enkelt kommune, sier politibetjent Kenneth Wessel ved forebyggende avdeling ved Asker politistasjon til Nettavisen.

Han viser til FHI og kommunens hjemmesider og påpeker at det er oppfordret til å begrense antall kontaktpersoner, og at det inkluderer å ikke gå fra fest til fest, selv om de er små.

- Når publikum ringer og varsler om fester og større grupperinger, så er det lav terskel for politiet å sende patruljer, og det kan være straffbart å samle seg i større grupper, sier Wessel.

Kan bli strengere tiltak

Ordføreren ber også foreldre om å bidra til at deres barn og ungdommer følger de anbefalinger og retningslinjer som gjelder, og unngår for mange nærkontakter. Hun tror og håper at helgens smittefester i Asker er noe mange snakker om hjemme.

- Vi følger smitteutviklingen svært tett, og dersom vi ser en utvikling som går i feil retning, og som tyder på at vi ikke har nødvendig oversikt og kontroll, må vi med stor sannsynlighet innføre strengere tiltak igjen. Det er ikke noe vi ønsker, men det kan bli helt nødvendig for å bremse og begrense pandemien, sier hun.