RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bonus-frykt i pressen

Foto: Faksimile BT.
En enstemmig journalistklubb i Bergens Tidende vil ta fra sjefredaktøren en bonus på 600.000 kroner. Begrunnelsen er uhyre spesiell: Har redaktøren bonus, kan ikke avisen skrive om andres bonuser!

Debatten rundt bonusordninger har vært heftig både her i landet og i andre land.

I mange tilfeller er kritikk berettighet fordi sjefer har hatt ordninger uten risiko og med avlønninger som ikke står i noe forhold til jobben de har gjort.

Men derfra til prinsippielt å være imot alle avlønningsordninger hvor resultater blir spesielt belønnet er et ganske langt skritt, og i så måte er holdningen til redaksjonsklubben (altså så godt som alle journalistene) i Bergens Tidende interessant:

– Prinsipielt er vi imot bonusordninger av denne typen generelt , sier klubbleder Rune Valderhaug til Norsk Journalistlags nettavis.

Journalistene i landets største avis utenfor Oslo har altså prinsippielle synspunkter på hvordan lønninger skal dannes. De har et privat synspunkt som omfatter store grupper av arbeidstakere - blant annet nesten hele finansbransjen. Vi kan altså ikke forvente en nøytral holdning til et så omdiskutabelt tema i Vestlandets storavis.

Klart kommer denne misjoneringsiveren til uttrykk når redaksjonsklubben skal begrunne hvordan sjefredaktørens bonus vil slå ut på journalistikken:

«En bonusordning til toppsjefene gjør det vanskelig for BT å opptre troverdig når avisen finner grunn til å rette kritisk søkelys mot andres fallskjermer og bonusordninger».

La oss håpe at sjefredaktøren ikke røyker, drikker, kjører bil eller gjør andre ting som Bergens Tidende har tenkt å skrive om.

Det blir det en tynn avis hvis redaksjonsklubben virkelig mener de ikke kan omtale fenomener som omfatter avisens egen sjefer på en troverdig måte.

Hva mener du? Er 600.000 kroner i bonus uforsvarlig, eller er journalistene ute etter å misjonere? Diskuter saken i TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere