Rett før jul, den 23.desember publiserte britiske helsemyndigheter oppdaterte data de har funnet ved å gå over 147.597 deltatilfeller og 68.498 omikrontilfeller i Storbritannia.
Ved hjelp av landets vaksineregister kunne de spore opp hvilken koronavaksine de koronasmittede hadde tatt, og når de hadde tatt vaksinen i forkant av de ble smittet.

Disse personene kan ikke ta koronavaksinen
Ifølge rapporten fant britiske helsemyndigheter ut at alle koronavaksine som brukes i dag, er mindre effektiv mot omikron enn mot delta over tid - hva gjelder å beskytte mot symptomatisk sykdom, altså mild og moderat sykdom.
Det understrekes imidlertid at beskyttelsen vaksinen gir mot alvorlig sykdom og sykehusinnleggelser, sannsynligvis er mye høyere og vil vare lengre enn beskyttelsen som symptomatisk sykdom.
Ifølge et annet britisk studie gjengitt av The Guardian, så kan symptomene omikronsmitte gir, være noe annerledes enn det man har sett av tidligere koronavarianter. De lister opp forkjølelseslignende symptomer som rennende nese, hodepine, nysing, matthet og sår hals.
Les også: Ny vaksine kan gi nytt håp
- Vil få et fall
- Dette er ikke overraskende. Vaksinene er i utgangspunktet mindre effektive mot mild og moderat sykdom forårsaket av omikron (sammenlignet med delta). En viktig faktor for denne beskyttelsen er nøytraliserende antistoffer. Vi vil få et fall i nøytraliserende antistoffer når det har gått en tid etter vaksinering, sier assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet (FHI), Geir Bukholm, til Nettavisen.
Bukholm sier det er som ventet at effekten av dette fallet vil være større med hensyn til å nøytralisere omikron sammenlignet med delta, fordi vaksinene i utgangspunktet er mer tilpasset delta-varianten.
- Effekten av vaksinen mot alvorlig sykdom forårsaket av omikron forventes å vare mye lenger, påpeker den assisterende direktøren.
Les også: Forskere bruker tobakksplante til å lage omikronvaksine
Slik svekkes vaksinens effekt
De som hadde tatt tre doser med Pfizer, hadde en effektivitet mot symptomatisk sykdom på 70 prosent én uke etter å ha mottatt tredje dose, ifølge rapporten. Etter ti uker hadde effekten sunket med 45 prosent.
For de som hadde mottatt to doser med Pfizers koronavaksine, for så å få en booster-dose med Moderna, hadde en effektivitet mot symptomatisk sykdom på 75 prosent ni uker etter å ha mottatt booster-dosen.
Hva gjelder de som hadde mottatt tre doser med Modernas koronavaksine, så opplyser britiske helsemyndigheter at de hadde et for snevert datagrunnlag til å gi en vurdering.
Les også: Nok en studie tyder på at omikron er mindre farlig
- Ikke overraskende
- Selv om det er tidlig med tanke på å vite mye om tredjedoser satt opp mot omikron, så er ti uker kort tid?
- At vaksine-effekten mot mild og moderat sykdom kan være 15-25 prosent svekket etter 10 uker er ikke overraskende. Det viktigste er vaksine-effekten mot alvorlig sykdom, som ikke påvirkes så raskt, sier FHI-direktøren.
- Vil utrulling av dose tre ha noe å si for smittespredningen her til lands?
- Vi forventer at en oppfriskningsdose vil redusere smittespredningen i samfunnet, sier Bukholm.
Det understrekes i rapporten at beskyttelsen vaksinen gir mot alvorlig sykdom og sykehusinnleggelser, sannsynligvis er mye høyere og vil vare lengre enn beskyttelsen som symptomatisk sykdom.
Grundigere analyser på dette feltet, om hvor effektiv koronavaksinene er mot alvorlig sykdom og sykehusinnleggelser med tanke på omikron, heter det i rapporten at man vil ha bedre tall på om noen uker.
Mindre farlig, men sprer seg hyppig
I rapporten står det også at omikron er mindre alvorlig enn delta, siden de som blir smittet omtrentlig har en 50 prosent mindre sjanse for å måtte legges inn på sykehus sammenlignet med deltaviruset.
Britiske helsemyndigheters modeller antyder at hvis man skal unngå de tidligere sykehusinnleggelses-rekordene man så da delta kom, måtte omikron derimot vært 90 prosent mindre alvorlig enn deltaviruset.
Les også: Antallet vaksinestikk nesten halvert forrige uke
Når man er vaksinert med tre doser koronavaksine, skal det gi en god beskyttelse mot alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse. Men, man antar at omikron sprer seg mye hyppigere enn tidligere varianter.
– Omikron er fortsatt et supersmittsomt virus, sier Rebecca Cox, professor i virologi ved Universitetet i Bergen til Aftenposten. Hun viser til tall fra helsemyndighetene i Storbritannia: En person smittet med omikron vil smitte fem andre.
Slik karantene og isolasjonsreglene er i dag, og med tanke på hvor mye mer hyppig omikron-varianten ser ut til å spre seg i Norge og Europa enn det delta gjør- og har gjort, er det nok mange som kan vente seg en periode i isolasjon eller karantene i tiden fremover.

Israel kutter tiden mellom andre og tredje dose
FHI: Håper booster får ned smittespredning
Bukholm i FHI sier at det er mange gode grunner til at å få rullet ut tredjedoser til det norske folk, selv om man ikke nødvendigvis vet om vaksinen er like effektiv til å forhindre omikronsmitte som den var til å forhindre deltasmitte.
Han lister opp følgende punkter:
- Vi håper å oppnå at antall personer som får mild og moderat sykdom blir redusert og at blant annet at viktige samfunnsfunksjoner kan opprettholdes fordi man unngår at folk er borte fra arbeid.
- Vi håper at antall som blir alvorlig syke blir redusert, slik at vi reduserer antall sykehusinnleggelser.
- Og vi håper at smittespredningen blir redusert, slik at hastigheten Omikron sprer seg med blir lavere og at personer som ikke er beskyttet av vaksiner (uvaksinerte + de som ikke får god nok vaksinerespons) ikke utsettes for smitte i like stor grad.