RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Boplikthus kan bli tvangssolgt

Foto: Marianne Drivdal (Tvedestrandsposten)
Sist oppdatert:
Tvedestrand kommune kjører nå hardt på mot huseiere som misligholder boplikten.

(Tvedestrandsposten): Eier av et hus på en av øyene i Tvedestrand risikerer nå at eiendommen blir tvangssolgt. Hvis dèt blir utfallet, vil det være første gang dette skjer i Aust-Agder.

Informerte politikerne
Landbruksrådgiver Katrine Solheim Aas, som blant annet følger opp bopliktsaker i Tvedestrand kommune, informerte nylig politikerne om at det for tiden jobbes med en rekke saker som gjelder mislighold av boplikten.

Hun opplyste da at en av disse sakene kan ende med at kommunen krever at eiendommen blir tvangsssolgt.

Misligholder boplikten
I første omgang har Tvedestrand kommune sendt eieren av det sjønære huset et brev med varsel om at kommunen vil trekke tilbake konsesjonen på eiendommen. Grunnen er at eier ikke har tatt huset i bruk som helårsbolig, slik vedkommende forpliktet seg til å gjøre da eiendommen ble kjøpt.

- Egenerkæringsskjemaet er et tinglyst dokument, understreker landbruksrådgiveren overfor Tvedestrandsposten.

Mister tillatelsen
Hun har gitt huseier en frist på 14 dager til å kommentere varselet. Fristen går ut kommende mandag. Dersom huseiers merknader ikke blir tillagt vekt, trekker altså kommunen konsesjonen tilbake.

- Det betyr at huseier mister tillatelsen til å sitte med eiendommen, opplyser Arne Tveit, som er seniorrådgiver ved Fylkesmannens landbruksavdeling.

Det er Fylkesmannen som vil få oppgaven med å gjennomføre et eventuelt tvangssalg.

- Har det noen gang tidligere blitt foretatt tvangssalg etter reglene i konsesjonsloven?

- Nei, ikke i min tid. Det har skjedd at vi har begjært eiendommer tvangssolgt, men det har løst seg før vi har kommet så langt, sier Tveit.

Han har jobbet hos Fylkesmannen i Aust-Agder siden 1978.

Komplisert lovverk
Kommunen har vedtatt at saken om tvangssalg inntil videre skal være unntatt offentlighet. Tvedestrandsposten kjenner dermed ikke til hvem som eier huset, eller hva slags kommunikasjon kommunen har hatt med eier før varselet ble sendt. Men Solheim sier at kommunen forholder seg til et omfattende regelverk.

34 andre saker
I tillegg til denne saken som kan ende med tvangssalg, jobber landbruksrådgiveren med 34 andre saker som gjelder mislighold av boplikten. En del av disse går ut på at kommunen nå gir huseiere pålegg om å søke om tillatelse til å bruke bopliktboligen som fritidsbolig.

Tvedestrand kommunestyre avslo nylig en slik søknad fra eierne av et hus på Lyngør.

Jobb, sykdom og uegnethet

- Hvor ligger husene der boplikten ikke oppfylles?

- Stort sett på øyene, men det er også noen i Tvedestrand sentrum, sier landbruksrådgiveren.

Huseiere som misligholder boplikten begrunner dette som oftest med at eiendommen er uegnet til helårsbosetting og derfor må pusses opp, at det er lenge siden det huset har vært bebodd på helårsbasis, eller at det ikke passer å bo i huset på grunn av jobb eller sykdom.

Kun én person
Kommunene er pålagt å føre kontroll med at boplikten overholdes, og Tvedestrand følger nå samme prosedyrer som blant andre Risør. Men mens det i Risør er flere personer som jobber med disse sakene, er det i Tvedestrand kun Aas Solheim som har dette som en del av sin jobb.

Denne saken er levert av Tvedestrandsposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere