*Nettavisen* Nyheter.

Bør du kjøpe billig-Vista?

Oppdatert: Mange lurer på hva begrensningene i billigversjonen av Windows Vista egentlig er. Her er forklaringen.

01.02.07 14:03

Windows Vista er tilgjengelig i en lang rekke utgaver med et enormt prissprik, og den billigste typen blir omtalt som OEM.

OEM kan være fristende
OEM står for Original Equipment Manufacturer, og er en betegnelse på programvare som er bundet til en spesiell pc. Dette betyr at for eksempel Windows-installasjonen som var forhåndsinstallert på datamaskinen du har kjøpt ikke kan overføres til en ny datamaskin om du kjøper ny.

Denne typen programvare selges i utgangspunktet til pc-produsenter som selger Windows-maskiner, og er ikke ment direkte solgt til forbrukermarkedet. Likevel kan denne typen kjøpes som et tillegg til den datamaskinen du allerede har i dag. Forutsetningen er at du samtidig kjøper en annen form for maskinvare samtidig, som for eksempel en mus.

Halv pris
Prisen på OEM-utgaven av Windows er rundt halvparten av en fullversjon, og mange kan være fristet til å kjøpe det. Men ingenting er gratis, og OEM-utgaven har sine klare begrensninger.

  • Se prisforskjellene her.

Hvor mye kan du oppgradere?
Mange har stilt spørsmål ved i hvor grad en kan oppgradere en datamaskin med OEM-lisens i Windows Vista, siden lisensen er bundet til en spesiell datamaskin. Hvis du oppgraderer alle delene til en datamaskin, da er det jo ikke lenger den datamaskinen du kjøpte, og det sier seg selv at lisensen da ikke lenger er gyldig.

Men noen oppgraderinger må man få lov til å gjøre. Hvor går grensen?

I XP har det hele virket som litt bingo om du trenger en ny aktivering eller ikke, og dermed måtte kjøpe ny lisens. Blant annet har en ren oppgradering av hovedkort gjerne gjort at man må kjøpe ny lisens, men i enkelte tilfeller kan man oppleve at en justering av systeminnstillinger kan ha samme effekt.

Forenkelt system
I Windows Vista har Microsoft klargjort dette langt mer enn tidligere. Forskningsansvarlig Rune Zakariassen i Microsoft Norge har i sin blogg nå forklart det ingen helt har klart å forstå.

Zakariassen skriver at Vista benytter et poengsystem som holder oversikt over hvilke maskinvareendringer som blir gjort. Når du kommer over 25 poeng, mener OEM-versjonen av Vista at lisensen din ikke lenger er gyldig og du må kjøpe en ny lisens.

Bytter du DVD-brenner, da telles det et poeng, bytter du hovedkort telles det ni poeng og så videre. Bytter du DVD-brenner 25 ganger er det altså på tide å kjøpe nye lisens mener Microsoft. Se full liste over poengene til forskjellige komponenter i faktaboksen.

Er du av typen som bytter maskinvare ofte, kan det med andre ord være fornuftig å styre unna OEM-lisensen. Med fullversjonen av Vista kan du bytte så mye maskinvare du orker uten å måtte kjøpe ny lisens.

Oppdatering: Det viser seg nå at reglene for dette er endret. De gjeldende 25-poengene stemmer fortsatt, men etter at du har gått over 25 poeng kan du bare reaktivere Windows uten problem. Bytter du derimot hovedkort, uten at det opprinnelige hovedkortet har blitt ødelagt, må du kjøpe ny lisens uansett om du har gått over 25 poeng eller ikke.

Mer om dette kan du lese i Runes nye blogginnlegg her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.