*Nettavisen* Nyheter.

Bør du trekke ut støpselet?

El-produkter som er skrudd av kan koste deg dyrt.

14.07.09 11:14

Nettavisen har tidligere skrevet om en flatskjerm som tok fyr midt på natta. Forsikringsselskapet If mener at det er et stort problem at svært mange av dagens moderne flatskjermer ikke har en skikkelig av-knapp, men at skjermen i stedet bare har en standbyfunksjon.

- Mange av TV-ene har ikke denne funksjonen, og dermed blir de stående med strøm på, sa informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring til Nettavisen den gang.

Millioner i skader hvert år
For en uke siden gikk Telenor ut og advarte mot å ha plugget forskjellige typer elektrisk utstyr i nå på sommeren hvis du ikke er hjemme. Årsaken er at sommeren er tordentid, og elektrisk utstyr lett kan gå i stykker.

- For å begrense skadene ved lynnedslag er det montert overspenningsvern og sikringer i alle Telenors sentraler. Likevel opplever vi store skader fordi lynnedslag forårsaker høye spenninger på telekablene som igjen kan skade elektronikk og datautstyr knyttet til telenettet. Hvert år påføres Telenor kostnader på over 20 millioner kroner som følge av skader etter tordenvær, sa Svein Henning Kirkeng i Telenor den gang.

I tillegg til mulig brannfare, er det også helt andre grunner til at du kanskje bør velge å trekke ut kontakten når du skrur av de elektriske apparatene dine. Ettersom apparatene ikke blir skrudd av, blir de stående å trekke strøm. Og det kan bli dyrt!

En uformell undersøkelse
Men er det flatskjermen som er verstingen i klassen? Og hvor mye strøm forsvinner det egentlig inn i elektriske duppedingser som egentlig er avskrudd?

Nettavisen har gjennomført en uformell undersøkelse av forskjellige elektriske apparater for å se hvor mye strøm som slukes helt unødvendig. Apparatet vi har brukt til avlesing er ikke 100 prosent nøyaktig, og gir særlig avvik ved veldig lavt strømforbruk, men resultatene gir en god pekepinn på strømforbruket på forskjellige produkter.

Enorme forskjeller på flatskjermer
Våre resultater viser at den berømte flatskjermen trekker overraskende lite strøm. En 46-tommers LCD-skjerm fra Samsung, uten en tilgjengelig av/på-knapp, trekker bare rundt én watt i standby. Til sammenligning var strømforbruket 213 watt når den sto på.

Derimot er det langt styggere tall på en eldre 32” skjerm fra Sony. Denne trakk 17 watt i standby-modus, mens strømforbruket var 110 watt i påskrudd tilstand.

Det er med andre ord enorme forskjeller på flatskjermer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skumle digitalbokser
Du skal derimot ikke bevege seg så langt unna flatskjermen for å finne en skikkelig versting. Gets mye omtalte HD-PVR-boks brukte ifølge våre målinger 25-26 watt i påskrudd tilstand.

Velger du å aldri bruke av-knappen på boksen, noe som en lett kan glemme siden den ikke gjør noe ut av seg når TV-en er skrudd av, vil det si at en slik boks trekker minst 219 kWh i året.

Skrur du av boksen kuttes forbruket til knapt 20 watt, noe som fortsatt er ganske mye.

Dyr stillhet
Det kan også være veldig fornuftig å skru av forsterkeren til stereoanlegget ditt når du ikke bruker den. Strømforbruket til en forsterker som bare står og venter kan være ganske betydelig.

En helt vanlig stereoforsterker fra Denon som vi sjekket trakk 42 watt bare ved å være skrudd på.

Mobilladere er snille
Vi har alle hørt at en bør trekke ut mobilladeren fra stikkontakten når den ikke benyttes. Her overrasket våre resultater stort. Verken en Sony Ericsson eller Nokia-lader ga utslag på vårt måleinstrument bare ved å være plugget i strømkontakten, og strømforbruket ved ladning var på fattige 5 watt.

Til sammenligning brukte en HP multifunksjonsskriver 6 watt når den var avskrudd. En printer bruker altså mer strøm avskrudd, enn en mobiltelefon bruker ved ladning.

Relativt snilt bredbånd
Har du bredbånd med et trådløst nettverk, da går det også litt strøm. Et ADSL-modem målte vi til et strømforbruk på 5-6 watt når den sto påkoblet, men nettlinjen ikke var i bruk.

En trådløs router brukte 5 watt i påskrudd tilstand, men uten nettaktivitet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spillkonsoller er bra
Har du en spillkonsoll stående er det ingen store tap å spore på strømregningen. Vi målte både Playstation 2 og 3 til ett avskrudd forbruk på 1 watt, mens en Xbox 360 bruker 2 watt. Ifølge Choice ligger også Nintendo Wii i det samme spekteret. Konsollene bruker derimot betydelig med strøm under aktiv bruk. Mer om det kan du lese her.

Utover dette målte vi strømforbruket til en avskrudd PC til 2-3 watt, en SqueezeBox (fjernstyring av musikk på pc) til 4 watt, PC-skjerm i standby-modus til 1 watt og batterilader for speilrefleks med fulladet batteri til 1 watt.

Mange bekker små...
Men det mest interessante i denne sammenhengen får du hvis du legger sammen forbruket på alle disse enkeltdingsene. I løpet av et år utgjør én watts kontinuerlig forbruk 8,76 kWh.

Legger vi sammen HD-PVR-en, Sony TV-en, forsterkeren, printeren, routeren, ADSL-modemet, PC-en og skjermen ser vi at forbruket, uten at enhetene er i bruk tilsvarer, et forbruk på rundt 100 watt kontinuerlig. Det betyr rundt 875 kWh forbruk gjennom et år. Litt avhengig av strømpris og nettleiepris, så vil dette være 700-1400 kroner i året – uten at du bruker dingsene.

I tillegg kommer ting som DVD-spiller, spillkonsoller, ladere for elektriske tannbørster, pc-høyttalere, ladere for bærbare datamaskiner, strømomformere til hallogenlys og så videre.

Så om du ikke er redd for brann fra enheter som potensielt kan kortslutte, så kan det kanskje være greit å trekke ut støpselet, eller i det minste finne den ekte av-knappen, bare for å slutte å kaste penger ut av vinduet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag