*Nettavisen* Nyheter.

Arild Rønsen

Bør reder-milliardæren gjøre opp for seg?

SKIPSREDER TORSTEIN HAGEN: God for 52 milliarder, men den formuen passer han godt på - blant annet ved så godt som ikke å skatte til Norge. Burde han betale for redningsoperasjonen ved Mørekysten? Foto: Ørjan Ellingvåg / NTB Scanpix

«Vi tar ikke betalt for å redde menneskeliv.» Norge tar regninga for redningsoperasjonen. Men er skipsreder Torstein Hagen forplikta til å etterleve dette i og for seg utmerkede moralske regelverket?

Hagen er eier og styreleder i Viking Cruise, rederiet som eier «Viking Sky» - skipet som lørdag nesten-havarerte på Mørekysten. En fenomenal innsats av landets profesjonelle beredskapstjeneste, i samarbeid med flere hundre frivillige, hindra den totale katastrofen. Dette var i sannhet Norge og norsk kultur på sitt aller beste!

Ingen kan i dag si sikkert hva operasjonen kosta i kroner og øre. Det vi imidlertid med sikkerhet kan si, er at prislappen blir noe høyere enn de 59.784 kronene Hagen betalte i skatt til Norge i 2017.

Ifølge Kapital er Hagen god for 52 milliarder. Problemet er at mannen er skatteflyktning, og derfor er bosatt seg i Sveits. Ingen veit hvor mye han betaler i skatt til sitt nye «hjemland», et av Europas skatteparadiser. Men det er på det rene at han etter flytting til Sveits hadde adresse i havnebyen Basel, i og for seg naturlig for en skipsreder. Men hva skjedde da myndighetene i Basel, via en folkeavstemning, gjorde noen små endringer i sitt skatteregime? Da «flytta» Hagen til Luzern! En kanton der innbyggerne fortsatt ikke beskattes etter formue eller inntekt, men ut fra hva som brukes på «livsopphold».

Vi har altså å gjøre med en vaskeekte skatteflyktning, en mann som tilsynelatende benytter enhver anledning til ikke å bidra til fellesskapet. Men nå får han ikke fullrost Hovedredningssentralen og «folket langs Mørekysten» … Det er direkte ekkelt å lese. Faktum er jo at om alle gjorde som Hagen, ville vi ikke hatt råd til Hovedredningssentralen! Og alle de frivillige som deltok i redningsoperasjonen betaler garantert mer til fellesskapet enn hva Hagen gjør!

Det er helt riktig at Norge ikke kan kreve at Hagen betaler for redningsoperasjonen. Men eier ikke mannen skam?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag