Gå til sidens hovedinnhold

– Bør si ja til studentkro

Kunsthøgskolen i Oslo ønsker å etablere studentkro i bygning 3 i Seilduksfabrikken. Naboene protesterer kraftig.

GRÜNERLØKKA: Det er Sameiet Jensen Eiendom som via sin arkitekt Knut Østby søker Oslo kommune om å få etablere serveringssted på hjørnet av Steenstrups gate/Seilduksgata, i den såkalte bygning 3.

LES OGSÅ: Nabolaget vil ha kroen skrinlagt

Kroen skal være et møtested for studentene på kveldstid, samt konsertsted. Sju protester har innkommet, og frykten for støy og uro er sterk i nabolaget. Flere sameier frykter at en stille og fredelig krok av bydelen nå skal bli ødelagt.

Bydelspolitiker Ulf Granli (H) bor selv like ved og har forståelse for innvendingene. Likevel vil han anbefale bydelsutvalget å stemme ja.

– Det er naturlig for studentene ved Kunsthøgskolen å ha et møtested hvor elevene kan sette hverandre i stevne på fritiden. Skolen ønsker å ha muligheter for å prøve ut sine produksjoner foran et publikum og da er en studentkafé med scene en helt naturlig ting. Stedet blir underlagt kommunens støyforskrifter og bydelsutvalget har fullmakt til å regulere åpningstidene hvis det skulle bli nødvendig, sier Granli.

Ap avventende

Ifølge Paal Haavorsen fra Ap har saken tidligere blitt avvist av bydelen, grunnet mangelfullt saksgrunnlag.

– Det kommer an på konseptet. Vi må se på saken før vi sier noe mer. Men studentkro er viktig for å skape identitet, at folk blir kjent. Men det må ikke gå på bekostning av folks helse, sier han.

Vertskap for studentene

Om kroen skaper mye støy, kan alternative plasseringer vurderes, mener Haavorsen.

– Et godt eksempel er Bergen, hvor «bomberommet» ligger midt i et boligområde, uten at det er til sjenanse for folk, sier han.

Granli minner om at et samlet bydelsutvalg i sin tid gikk inn for at Kunsthøgskolen skulle flyttes til lokalene hvor Christiania Seildugsfabrik ble etablert i 1856.

– Det betyr at vi er vertskap for alle disse studentene. Har man først opprettet en campus i nærmiljøet, er det også naturlig at de har et møtested. Men blir det mye bråk og sirkus, har bydelen mulighet å innskrenke åpningstiden. Det er det eneste vi rår over. Å få skjenkebevilling fra Næringsetaten er kun en formalitet.

Han synes bydelen skal legge føringer på kroens utforming, fremfor å gå i skyttergraven og si nei.

– Man kan se for seg servering inne i gårdsrommet. Da unngår man støy på fortauet, mener Granli.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå