RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bor under denne trappen med datteren

Foto: Anders Haga (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
Ble kastet ut av Norge og sendt til Italia.

En togbillett var alt Mbrak fikk av politimennene som tok imot henne da hun ankom Milano for halvannen uke siden. En togtur til sør i Italia, til byen Bari, skriver Bergensavisen.

Kom først
Årsaken til at hun ble sendt til Bari, var at det var der hun først ankom Italia for snart fem år siden. Hun fikk verken snakke med leger, advokater eller innvandringsmyndigheter før hun ble satt på toget.

Et par timer ut i togturen hoppet hun av toget, da det kjente navnet Bologna dukket opp.

Det var fra denne byen hun kom til Norge for ett år siden. Heldigvis for henne var en av venninnene hennes fra den gang, Luchya Tesfaldet, fremdeles i byen. Hun tok imot henne.

Hjelper litt
Når BA ankommer byen åtte dager senere har Mbrak fått losji i en leilighet i nærheten av venninnen, i gaten Via Barbieri. Gaten er kjent for de mange eritreerne som bor her. Alle hennes landsmenne har samlet sammen penger.

En euro her, fem euro der, ti euro der, for å spandere en månedsleie for henne. 250 euro koster den. Alle boligene i denne gaten er eid av en person, en italiener, som leier ut til eritreerne. Leien er dyr, leiligheten liten.

Hun smiler av gjenkjennelse når vi kommer, men gjentar ordene «hjelp» og «Norge».

Kaldt og rått
Vi treffer henne i leiligheten som ligger under bakken. Ett vindu gir litt lys inn i rommet. Lyset kommer fra en rist på gaten utenfor, en rist som forbipasserende spytter ned i eller pisser i om kvelden eller natten. Å åpne vinduet for frisk luft gir liten mening. Det er rått og kaldt i kjellerrommet.

- Dette er ikke noe bra sted for et barn på ett år å bo, sier Mbrak.

Hun viser oss rundt i det lille rommet. Det finnes ingen dusj. Syv leiligheter/rom deler ett toalett. Hun vasker seg og Betiel over en sluk på gulvet.

- Det kan ikke være slik. Å bo her i denne kalde leiligheten, uten penger, uten mat med et barn som er sykt, sier hun på gebrokkent italiensk.

Venninnen hennes Luchya har gitt henne mat og klær. Luchya har selv en gutt, Alex (seks måneder), som er like stor som Betiel. Bleier og barneklær har hun gitt fra seg også.

- Selvfølgelig hjelper jeg Mbrak. Hun er min venninne. Men jeg har så vidt penger til meg selv og Alex, jeg kan ikke fortsette å betale for henne også, sier hun til BA.

- For denne måneden har vi hjulpet med leie. Men vi kan ikke betale gass og strømregning når det kommer. Neste måned vet jeg ikke hva hun kan gjøre, sier Haile Nesereab.

Sjokkert
De er alle sjokkert over at Mbrak ble sendt tilbake i den tilstanden de fant henne i da hun ankom Bologna.

- Hva var det egentlig som skjedde? Sa kanskje de norske myndighetene at det kom til å gå bra? Hadde de fått løfter fra italienske myndigheter om at det ventet hjelp til henne? spør en som heter Mahansho. Tonen er tydelig sarkastisk. Han svarer selv på spørsmålet:

- Og hva skjedde? Hun fikk en togbillett. Kan man spise den? Kan man drikke den?

På bordet har Mbrak satt frem et brød hun har bakt til vi skulle komme. En kakerlakk trasker over brødet. Det kryper en over veggen også, og inne i skapet er det enda flere.

- Det føles som en celle dette rommet. Men jeg vet ikke hva jeg kan gjøre utenfor. Jeg vil tilbake til Norge, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere