*Nettavisen* Nyheter.

Bør ungdom kastes ut herfra?

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Ap slakter tanken totalt, mens Høyre anklager Frp for å stjele deres forslag.

14.07.09 18:09

OSLO (ANB): – Frp må gjerne stjele Høyres forslag som ravner, sier Torbjørn Røe Isaksen etter Frps Nav-utspill.

Mandag gikk Frps sosialpolitiske talsmann Robert Eriksson ut og mente at unge bør kastes ut fra NAV-kontorene.

Torbjørn Røe Isaksen, 1.-kandidat for Telemark Høyre og tidligere Unge Høyre-leder, er en smule ironisk i tonen etter Fremskrittspartiets utspill om å snu unge sosialhjelpsmottakere i døra hos Nav.

– Det er veldig bra at de stjeler forslag som ravner, men da må de passe på å følge opp. Det har Frp ikke gjort, i motsetning til Høyre, sier Røe Isaksen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Aktivitetsplikt
Høyre har i sine alternative statsbudsjetter de siste årene foreslått egne budsjettmidler til «Snu i døra»-prosjekter, etter mønster fra blant annet Klepp kommune på Jæren og Haugesund.

Høyre vil også innføre aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere og en lovfestet rett til individuell plan etter tre måneder.

– Fallitterklæring
– Vi må stille krav til de som mottar trygd. At unge menn er overrepresentert i statistikken er helt hårreisende og en fallitterklæring. Unge skal ikke være på sosialhjelp. Hos noen går sosialhjelpen også dessverre i arv, og man blir nærmest sendt ut på 18-årsdagen for å få egne ytelser, sier Røe Isaksen, og refererer til samtaler han har hatt med ansatte i Nav.

Røe Isaksen mener det er en ukultur når det gjelder trygdeytelser i Norge.

– Sosialhjelp skal uansett bare være midlertidig. Er man syk, skal man på rehabilitering eller på uføretrygd, sier førstekandidaten fra Telemark.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helslakt fra Arbeiderpartiet
Laila Gustavsen (Ap), statssekretær for velferdspolitiske saker i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, rister på hodet over Frps utspill om å snu unge sosialhjelpsmottakere i døra hos Nav.

– Frp må gå fra prat til praksis. Det er pussig at de vil snu unge sosialhjelpsmottakere i døra hos Nav når de samtidig vil kutte i de aktive virkemidlene, som individuelt tilpassede kvalifiseringsprogrammer med blant annet norskopplæring og praksisplasser, sier Gustavsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB)

– I stedet vil de samle folk til frokost for at de skal få utbetalt det de har krav på. Det er for lite målrettet og lite individuelt tilpasset. Alle er enige om at det må stilles krav til de som mottar hjelp, men da trenger man også kvalifiseringsprogram og norskopplæring, mener hun.

– Stigmatiserer
– Frp er kjent for å stigmatisere enkeltgrupper som alenemødre, nordlendinger, innvandrere og asylsøkere. Det er sånn de holder på, sier Gustavsen.

– Men når det gjelder fattigdomsbekjempelse, så har vel ikke akkurat regjeringen holdt det den har lovet?

– Man bekjemper fattigdom blant annet med individuelt tilpassede kvalifiseringsprogrammer. Over 7.000 mennesker er hentet ut av fattigdom slik. Vi satser også med bedre bostøtte og økte trygdesatser. Frp er i alle fall passive på dette feltet. Når det gjelder målet om å fjerne fattigdom i Norge, så kan man ikke ha en annen målsetting, avrunder Gustavsen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag