Se intervju med landbruksminister Sandra Borch (Sp):

LANDBRUKSDEPARTEMENTET (Nettavisen): Torsdag ble Sandra Borch (33) fra Lavangen i Troms utnevnt til ny landbruks- og matminister.

- Det er en litt uvirkelig drøm. Jeg hadde ikke tenkt dette for ti år siden, for å si det sånn, sier Borch til Nettavisen etter å ha overtatt statsrådstolen.

Hun legger ikke skjul på at det er et stort ansvar hun har tatt på seg.

- Det er et stort ansvar som jeg er veldig stolt over å bære, og så gleder jeg meg til å ta fatt på denne jobben, sier Borch.

Les også: Her avslører han koden til Vedums nøkkelkort

- Du har 100.000 følgere

Senterparti-politikeren overtar landbruksdepartementet etter Olaug Bollestad (KrF), som har vært landbruksminister siden januar 2019.

Under nøkkeloverrekkelsen torsdag ettermiddag, spurte Borch om et råd fra sin forgjenger, dog litt utenom det vanlige i landbruksdepartementets korridorer:

- Hvordan klarer du å få så mange følgere på Instagram? Du har 100.000 følgere - jeg har 6000? sa Borch, til humring fra pressekorpset.

- Det eneste jeg lærte var å bare legge bilder på, og så ordner det seg resten selv. Da blir det ganske kjekt, svarte Bollestad, og la til:

- Men jeg er ikke så veldig opptatt av det.

- Betyr det at du vil satse litt og bruke Instagram også i jobben din?

- Jeg tenker at vi også skal bruke sosiale medier, men det er ikke det som skal være hovedfokus. Det er politikken som vi skal utforme framover. Men Olaug har gjort det bra på Instagram, så jeg er litt misunnelig på alle hennes følgere, innrømmer Borch overfor Nettavisen, og ler godt.

Les også: Vedum får massiv kritikk etter Ullevål-nederlag: - Det klarte vi ikke å få til

- Min største oppgave

- Hvordan vil folk i Norge merke at du er landbruksminister?

- Jeg skal bidra til å reise rundt og møte folk i næringa, og så skal vi få til masse god politikk som bidrar til å skape trygghet for næringa. Vi skal også tette inntektsgapet som er i dag, som vi vet er en stor utfordring i næringa, sier hun.

Borch påpeker samtidig at landbruksnæringa står overfor store utfordringer.

- Næringa føler også på en stor usikkerhet. Det blir min største oppgave å prøve å skape en trygghet, sier 33-åringen bestemt, og legger til:

- Det er så mange flinke norske bønder der ute, som bruker hver dag, de har ikke ferie og det er ingen 8-16-jobb. De fortjener mer for den jobben de gjør for at vi faktisk har norsk mat på bordet hver dag.

Da hun møtte pressen etter nøkkelovertalelsen, slo hun tydelig fast at:

- Det kommer til å bli en ny kurs i norsk landbrukspolitikk.

Les også: Støre fikk nøkkelen: Kom med rørende hyllest til Solberg

- Far ville legge ned

Borch kommer selv fra en gård, og fortalte at hennes far hadde tenkt å legge ned gårdsbruket i år, etter en tøff situasjon i sommer.

- Men han sa nå at han kunne jo ikke gjøre det. Så nå blir det fortsatt drift, så da har det i alle fall bidratt til å videreføre ett gårdsbruk, sa hun.

Hun bidrar fortsatt på gården, og håper hun får tid til å være med på lamminga, selv om hun nå er blitt statsråd.

- Landbruksministeren må kanskje få lov til å dra hjem og ta imot noen lam til våren, men vi får se, jeg tror det blir hektiske dager her, sa Borch.

- Folk på over to meter her

Den tidligere lederen av Senterungdommen, ble også bedt om å kommentere at hun, som kortvokst, blir kalt et forbilde av Norges Handikapforbund.

Til det svarte Borch at hun håper hun ble valgt til jobben på grunn av sine kvalifikasjoner, før hun dro en spøk:

- Jeg har hørt at det er folk på over to meter her, så dette tror jeg vi skal klare å balansere veldig fint.