*Nettavisen* Nyheter.

Bordet av israelske fartøyer

Foto: HO (Reuters)

Skipet Rachel Corrie, som er på vei til Gaza med humanitær hjelp, hadde ignorert fire advarsler.

05.06.10 18:55

Ifølge Reuters er skipet med nødhjelp fra Irland nå bordet av israelske tropper. Til nyhetsbyrået opplyser en talskvinne for militæret at dette ble gjort med samtykke fra mannskapet om bord.

- Våre styrker har bordet og overtatt kontrollen uten å møte noen motstand fra verken mannskap eller passasjerer. Det hele skjedde uten vold, sier en talsmann fra den israelske hæren til AFP.

FN: - Ulovlig blokade

Fikk tillatelse
- IDF er kommet om bord MV Rachel Corrie fra sjøsiden - etter å ha mottatt tillatelse fra mannskapet. Båten blir ført til Ashdod der varene blir inspisert for våpen eller ammunisjon og blir videre kjørt til Gaza over landgrensen, sier talsmann for Israel Defence Force, Bjørn Hermann, til Nettavisen.

Rachel Corrie ble tidlig lørdag morgen stanset av tre israelske marinefartøyer. Det meldte organisasjonen Ship to Gaza til det svenske nyhetsbyrået TT. Organisasjonen har fortløpende kontakt med båten gjennom organisasjonen Free Gaza som står for transporten.

Hermann opplyste til Nettavisen lørdag formiddag at skipet hadde trosset fire advarsler om å skifte kurs.

- MV Rachel Corrie ignorerer 4. sett av anrop med tilbud å levere varene over land til Gaza via Ashdod havn, sa Hermann.

Helt til skipet ble bordet lørdag ettermiddag, hadde skipet nektet å endre kurs. Ifølge meldinger fra Gazastripen er båten synlig fra land.

Uklare meldinger

Ifølge Ship to Gaza ble båten stanset litt før klokka 5 lørdag morgen, men den ble da ikke bordet, selv om det tidligere var meldt at soldater var gått om bord og hadde arrestert de som var i båten.

Den israelske hæren bekrefter også at Rachel Corrie er stanset, men at skipet ikke var bordet. Skipet vil ifølge militærkilder nå bli brakt inn til havnebyen Ashdod.

Israelsk radio melder at Rachel Corrie nå blir «eskortert» av minst tre israelske marinefartøyer i et havområde 56 kilometer fra den egyptiske kysten.

Aktivister og mannskap på skipet kan etter nattens hendelser ikke nås via satellittelefon, opplyser Martin Quigley, skipets talsmann i Dublin. Utover morgenen lørdag har det kommet en del uklare meldinger i forhold til hvordan det irske skipet har reagert på anmodningene om å sette kurs mot den israelske havnen, og avbryte forsøket med å nå Gaza.

Israelske styrker vil borde skipet om det fortsetter å nekte å endre sin kurs mot Gaza, opplyste en militær talskvinne lørdag.

- Hvis de ikke gir oss noe annet valg, vil vi gå om bord på skipet, sa oberstløytnant Avital Liebovich til Reuters.

Ifølge Al Jazeera har den israelske marinen truet med å trekke båten til Ashdod, noe Free Gaza sier er fysisk umulig.

Her blir MV Rachel Corrie bordet:

HTML EMBED

Var på vei nordover

I 3-tiden natt til lørdag befant båten seg i egyptisk farvann og hadde akkurat passert Port Said ved Suezkanalen.

Den var på vei nordover langs kysten mot Gazastripen etter å ha lagt seg på en sørlig kurs fra Kypros. Her skal Rachel Corrie ha montert videoovervåking om bord etter mandagens israelske angrep. Med denne teknologien håpet organisasjonen at soldater vil være litt mer forsiktig om de bordet skipet.

- Israel vil være mer følsom for det faktum at vi kommer til å spille inn det som skjer, og streame det live, sa talsmann Adam Shapiro.

Les også:Nytt Gaza-skip snur

Fra båten sa Dennis Halliday, irsk diplomat som tidligere har vært FN-koordinator i Irak, at de venter å ankomme Gaza i 10-tiden. Men det var før israelske soldater stoppet lasten.

Foruten Halliday befinner fredsprisvinneren Mairead Maguire og andre aktivister fra Irland og Malaysia seg om bord i skipet, som frakter varer som sement, papir og leker til befolkningen i Gaza.

DEBATTEN RASER: Her kan du debattere konvoiangrepet

HTML EMBED
video_embed(13101);

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.