RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Boret seg fram til gigantsjø under isen

Moskva (NTB-DPA-AFP): Etter å ha boret i over 20 år har russiske forskere nådd fram til en gigantisk innsjø under isen i Antarktis.

Den russiske regjeringen bekreftet onsdag at boringen både vitenskapelig og rent bokstavelig har ført til et gjennombrudd.

Vostoksjøen ligger nøyaktig 3.789,3 meter under isoverflaten. Den er større enn alle de andre sjøene under isen i Antarktis, og forskerne tror den har vært isolert fra omverdenen i flere hundre tusen år, ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

Det knytter seg stor spenning til hvilke livsformer som eventuelt finnes i sjøen. Forholdene nede i isdypet betegnes som ekstreme, og hvis noe kan overleve her, så vil det gi forskerne holdepunkter for å vurdere om det kan finnes liv andre steder i verdensrommet.

De første prøveboringene over sjøen fant sted i 1989. Da forskerne boret det siste stykket, tok de spesielle forholdsregler for ikke å forurense vannet.

Beregninger tyder på at det er tre ganger så mye vann i Vostoksjøen som i Lake Ontario på grensen mellom USA og Canada. Luftbobler fra isen over sjøen kan gi viktig informasjon om klimaet og sammensetningen av atmosfæren for flere hundre tusen år siden. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere