*Nettavisen* Nyheter.

Borgarting lagmannsrett reduserer hundedrapsdom

FUNNET: Det var en båt tilfeldig forbipasserende båt som dro hunden opp av vannet. Ved siden av båten henger betongrøret som hunden ble bundet fast i. Foto: Maylén Annie Hanssen (Moss avis)

Borgarting lagmannsrett har redusert straffen for mannen som ble dømt til seks måneders fengsel for å ha druknet hunden Lukas i Moss i Østfold.

25.09.15 10:52

Hunden ble funnet død under Krapfossbrua i Moss i fjor sommer. Ifølge dommen bandt mannen båndet til hunden fast i et betongrør han fant på stedet, før han kastet hunden seks meter ned i vannet.

Selv har mannen forklart at han hadde hørt at drukning var en human måte å dø på, og at han var redd for å påføre hunden unødige lidelser ved å drepe den på andre måter, som å slå den i hodet med en hammer.

I tingretten ble mannen dømt til seks måneders fengsel, og til et forbud mot å ha husdyr i ti år. Lagmannsretten mente derimot at passende straff to måneder kortere straff - og endte på fengsel i fire måneder, samt forbud mot husdyrhold i fem år.

Ga redusert på grunn av innrømmelsen

Lagmannsretten sier at mannen skal ha reduksjon i straffen for å ha innrømmet forholdet.

– Han meldte seg selv for politiet da han leste om saken i pressen. Han har tilstått forholdene fra første stund, heter det i dommen.

- Etter lagmannsrettenes syn har det en viss betydning for straffverdigheten at belastningene var kortvarige sammenlignet med mange andre tilfeller av brudd på dyrevelferdsloven, står det også i dommen.

Forsvarer Even Rønvik hadde fredag formiddag ikke fått diskutert dommen med sin klient, men sier han er glad for at straffen ble redusert.

– Det er særdeles interessant, når påtalemyndigheten først anker på at seks måneder er for mildt, og vi får en halvering i lagmannsretten. Det er gledelig, sier han til NTB.

- Domstolen latterliggjør seg selv

Informasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, er veldig skuffet over lagmannsrettens avgjørelse.

- Dette er et gufs fra fortiden. Lagmannsretten har ikke fulgt med i timen, i det hele tatt. Denne dommen er helt foreldet, og den gjør at domstolen latterliggjør seg selv, sier hun til Nettavisen.

Dyrevernalliansen reagerer spesielt på at lagmannsrettens uttalelse om at hunden ikke led lenge, sammenlignet med andre tilfeller av brudd på dyrevelferdsloven.

- Det er nettopp det vi reagerer sånn på. Det er bred enighet mellom påtalemyndighet og Stortinget om at straffenivået har vært altofr lavt. Og nå bruker lagmannsretten gamle dommer som utgangspunkt for straffenivå. Det gikk sakte, men sikkert i riktig retning, men nå går lagmannsretten bakover.

Vurderer å gå videre med saken

Kleveland sier at hun og Dyrevernalliansen nå vurderer å gå videre med saken.

- Vi ser på muligheten for å gå til Stortinget og be dem skjerpe straffenivået. Selv om det byr meg imot, vil vi vurdere å foreslå minimumsstraffer fordi vi ser at grove lovbrudd ikke følges opp.

Hun sier også at det er bekymringsverdig at overgrep mot samfunnets svake parter, som for eksempel barn og dyr gir langt lavere straffer enn for eksempel økonomisk kriminalitet.

Dyrevernalliansen avventer nå en beslutning fra påtalemyndigheten om hvorvidt dommen ankes til høyesterett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.