«DØM OVERGRIPERNE» er budskapet på veggen til inngangspartiet på veggen til inngangspartiet til Borgarting lagmannsrett i Oslo sentrum.
I løpet av morgentimene har lagmannsretten blitt tagget ned med rød maling.
Ifølge avisa VårtOslo er det kvinneaktivister, som følge av dommen mot kulturprofilen Gaute Drevdal, som står bak.
– Vi aksjonerer mot lagmannsretten fordi dommen mot Gaute Drevdal ga oss en akutt følelse av maktesløshet og sinne. Retten legger helt tydelig overgriperens forklaring til grunn, og dommerne viser at de mangler kunnskap om overgrep, sier en av aktivistene til avisen.
Politiet: Grovt skadeverk
Politiet er varslet om saken.
– Det vil bli politianmeldt, men utover det har vi ingen kommentarer, sier seniorrådgiver Annicken Sørum Michaelsen I Borgarting lagmannsrett til Avisa Oslo fredag morgen.
– Vi har en patrulje på stedet etter at det har blitt utført grovt skadeverk på bygningen i løpet av natta. Det er kastet maling og tagget på flere steder rundt bygningen. Vi foretar nå åstedsundersøkelse og oppretter sak på forholdet, melder operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt fredag morgen.
Det jobbes med taktisk og teknisk etterforskning på stedet og krimvakta vil overta saken utover dagen, opplyser politiets oppdragsleder på operasjonssentralen.
Ifølge Avisa Oslos reporter på stedet har de som står bak hærverket brukt sjablonger.
Steinhellene og begge bygningene til Borgarting lagmannsrett er utsatt for taggingen.
Mener domstolen begår overgrep
Kulturprofilen Gaute Drevdal ble i forrige uke frikjent av Borgarting lagmannsrett for åtte av ni voldtekter han var tiltalt for. Han ble dømt til ett års fengsel for ett tilfelle av voldtekt.
Sommeren 2020 ble Drevdal dømt i Oslo tingrett til 13 år og seks måneders fengsel for ni voldtekter av åtte kvinner og seksuell omgang med en 15 år gammel jente mellom 2005 og 2014.
Fredag klokken 16 holdes det en markering foran Stortinget mot frifinnelsen av Drevdal.
Til VårtOslo sier en av aktivistene at de reagerer på dommen.
– Urettferdigheten i rettssystemet blir bare fornyet og forsterket, og domstolen begår selv overgrep. Vi trenger en samtykkelov og vi trenger å restarte lovverket. I dag har vi en rettspraksis som henviser til tidligere dommer, som selv er urettferdige. Jeg forakter dette rettssystemet som viser så stor forakt for oss kvinner, sier en av aktivistene.
Må likevel betale erstatning
Lagmannsretten dømte likevel Drevdal til å betale sivile krav på 150.000 kroner til tre av de fornærmede kvinnene og 120.000 kroner til to av de fornærmede kvinnene, mens han frikjennes for erstatningskravene for de fire resterende kvinnene.
I erstatningssaker er beviskravene og skyldkravet noe annerledes enn for straffesaker.