*Nettavisen* Nyheter.

Borgerlig enighet om T-bane til Fornebu

Foto: Flickr

De fire borgerlige partiene på Stortinget er enige om at staten bør betale halvparten av regningen.

30.05.13 08:40

Staten tar halvparten av regningen på rundt 10 milliarder kroner for bygging av ny T-bane til Fornebu dersom det blir borgerlig flertall etter valget til høsten.

Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF ble onsdag enige om å forplikte seg til å være med på et spleiselag om en ny T-bane mellom Majorstuen i Oslo sentrum og Fornebu dersom det blir borgerlig flertall etter valget til høsten.

– Bygging av Fornebubanen vil bety at vi rydder opp i kø, kork og kaos, sier T-banekameratenes statsministerkandidat, Høyre-leder Erna Solberg.

Hun sier at løftet er et bidrag til et av de viktigste prosjektene for bygging av nye boliger i hovedstadsregionen.

12 minutter
Fornebubanen er en planlagt strekning på 8,3 km med såkalt metrostandard mellom Fornebu og Majorstuen. Underveis blir det tre stasjoner på Fornebulandet og egne stasjoner på Lysaker, Vækerø og Skøyen.

Reisetida vil bli 12 minutter fra Fornebu til Majorstuen. Det blir opp til to avganger i kvarteret med tog som pendler gjennom Oslo sentrum.

De fire borgerlige partiene vil ha med bygging av banen i sine merknader under den kommende behandlingen i Stortinget av Nasjonal transportplan (NTP).

Bompenge-bom
Frp-leder Siv Jensen sier at den borgerlige T-banepakken ikke betyr det samme som borgerlig enighet om resten av NTP.

– Det er ikke realistisk at de fire borgerlige partiene stemmer samlet om hele planen, rett og slett fordi vi er grunnleggende uenige i synet på bompengefinansiering. Frp er alene om å ville finansiere veier uten bompenger, sier hun til NRK.

Symbolsak
KrF-leder Knut Arild Hareide kaller den borgerlige enigheten om Fornebu-bane for en symbolsak, men ikke desto mindre viktig:

– Fornebubanen vil legge til rette for rask og klimavennlig kollektivtransport til et stort bo-, nærings- og utviklingsområde. Den vil bidra til å lette de store trafikkutfordringene i Oslo, sier Hareide – som også er leder av transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Miljøløfte
Venstre-leder Trine Skei Grande er spesielt glad for at det første felles borgerlige valgløftet er en miljøsak.

– Venstre er veldig glad for at det nå er enighet om et så viktig miljø- og samferdselsprosjekt som Fornebubanen. Den vil bedre fremkommeligheten til folk, bidra til næringsutvikling, minske presset på boligmarkedet og ikke minst gi klimagevinst fordi trafikken på vei reduseres, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.