*Nettavisen* Nyheter.

Borgermester vil gjøre det vanskeligere å besøke Venezia

Omlag 70.000 mennesker besøker daglig Venezia. Foto: Azgek/Colourbox

Den italienske verdensarvbyen Venezia står i fare for å bli ødelagt av turisme.

19.07.15 21:11

Det er bare noen uker siden Luigi Brugnaro ble valgt til borgermester i Venezia, men han er allerede ivrig etter å få satt i gang nye tiltak i byen.

- Det er fullt, vi kan ikke ta imot flere turister, sier Brugnaro til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Kulturorganisasjonen Italia Nostra anslår at over 30 millioner turister besøker den populære kanalbyen hvert år. Borgermesteren i byen med omlag 260.000 innbyggere, snakker om 20 millioner.

- Tidligere så man turguider med grupper på rundt tolv, nå ser man grupper på 100. Det er vanvidd. Den gjennomsnittlige turistopplevelsen har blitt et mareritt, sier Steven Varni, en amerikansk blogger bosatt i byen, til DPA.

- Vil innføre avgifter

Brugnaro vil nå forsøke å begrense antall besøkende ved å innføre avgifter og et bookingsystem for turister som vil besøke områder i Venezia, som for eksempel Markusplassen.

- Bare dagsturister vil måtte betale og bestille turer på forhånd, sier Brugnaro.

Det vil si at lokale innbyggere og turister som bor på hoteller i selve byen vil kunne komme og gå som de vil. Brugnero vil også at lokale skal bli prioritert ved bruk av kollektiv trafikk i byen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Borgermester Brugnaro vil forsøke å begrense antall besøkende til Markusplassen. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)


Omlag 70.000 mennesker besøker daglig Venezia, og det er hovedsakelig disse dagsturistene som vil bli rammet av innstrammingene.

Dagsturistene består hovedsakelig av cruisebåtturister som ikke bruker penger i byen, hverken på hotell eller restaurantbesøk.

Omstridt løsning

Selv om Brugnaro ikke vil gå så langt som å gjøre hele Venezia til et vernet område, er han overbevist om at innstramminger er eneste løsningen.

- Jeg kan forestille meg at alle i verden, syv milliarder mennesker, gjerne vil besøke Venezia minst en gang i livet. Men det går bare ikke opp, sier Brugnaro.

Men Brugnaros forslag er omstridt, for selv om Venezia på den ene siden risikerer å bli som en fornøyelsespark uten lokal kultur, er byens innbyggere avhengig av turismen for å kunne betale regninger.

Likevel får Brugnaro støtte av lokale.

- Gondolførere og gateselgere er desperate etter å få turister til for eksempel Markusplassen sånn at de kan fortsette å lure dem til å betale for mye. Men jeg syns vi skal endre tankegangen vår og utvikle en turistindustri av høy kvalitet. Så kan vi se om vi fortsatt har et problem med for mange besøkende, sier den lokale forleggeren Cesare De Michelis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.