OSLO (NTB, Nettavisen): - Nå skal vi få gjort unna brexit 31. januar, ikke noe «om» og «men», men la oss først få gjort unna frokost (breakfast), sa en munter Boris Johnson, Tory-leder og statsminister med nytt mandat, i sin seierstale til partiet fredag morgen.

Les også: Verste Labour-valg siden 1935

- Et historisk mandat

De konservative har sikret seg et rent flertall i det britiske Underhuset, for deres del den største valgseieren siden Margaret Thatcher gjorde rent bord i 1987. Labour på sin side kan ha gjort sitt dårligste valg siden 1935.

- Nasjonen har gitt oss et historisk mandat, vi må vise oss ansvaret verdig, sa Johnson i sin tale etter valgseieren og listet opp valgløfter som De konservative nå skal levere på. I den sammenhengen unnlot han ikke å komme med et stikk til valgets taper, Labour-leder Jeremy Corbyn:

Les også: Pundet til himmels etter Johnson-knockout

- Dere, folket i Storbritannia, stemte for å bli karbonnøytrale innen 2020, og dere blir forresten også Corbyn-nøytrale før jul, sa Johnson med henvisning til at Corbyn har varslet sin avgang som Labour-leder.

- Massiv ny handelsavtale

Blant gratulantene er USAs president Donald J. Trump:

- Gratulerer til Boris Johnson for hans store SEIER! Storbritannia og USA vil nå stå fritt til å inngå en massiv ny handelsavtale etter BREXIT. Denne avtalen har muligheten i seg til å bli langt større og mer lukrativ enn noen annen avtale som kunne vært oppnådd med EU. Nå kan du feire, Boris! skriver Trump på Twitter.

Det var god stemning da Boris Johnson talte til partifeller i Uxbridge:

– De konservative har fått et nytt kraftfullt mandat til å få brexit unnagjort, ta landet videre og fokusere på prioriteringene til det britiske folk. Ja, for det vil vi gjøre, sa statsminister Boris Johnson til applaus da han natt til fredag talte i Uxbridge.

– Historisk

De konservative har så langt i opptellingen sikret seg 358 seter, godt over de 326 som kreves for å få et rent flertall. Det er 650 seter i Parlamentet.

– Jeg vil takke folket i landet som stemte i et desembervalg. Det er et historisk valg, fortsatte han.

Han sa det «historiske valget» vil tillate regjeringen å «respektere den demokratiske viljen til folket», noe som refererer til de 52 prosentene av det britiske folket som stemte for brexit i 2016.

Johnson ville ikke ta seieren på forskudd. Han understreket at ikke alle stemmene er ferdig telt.

– Skuffende

I Labour-leiren var stemningen en litt annen.

– Dette har selvfølgelig vært en veldig skuffende kveld for partiet. Men jeg vil si følgende: I valgkampen leverte vi et partiprogram om håp. Uansett så har brexit polarisert debatten så mye at det har overgått de normale politiske debattene, sa Corbyn.

Deretter sa 70-åringen at han kommer til å gå av som partileder. Han sa at han ikke vil trekke seg nå, men sier han vil gå inn i en tid med refleksjon og diskusjon med partiet om veien videre.

BBCs foreløpige resultatoversikt viser fredag morgen at partiet så langt har fått drøyt 200 mandater, nesten 60 færre enn i dag.

Sjokk

Selv om han kommer til å trekke seg som partileder, forsvinner han ikke fra britisk politikk med det første. Corbyn ble gjenvalgt i Parlamentet fra Islington, hvor han fikk et overveldende flertall av stemmene

Boris Johnson ble også gjenvalgt, han fra Uxbridge.

Et av sjokkene i løpet av natta ifølge britiske medier, er at Liberaldemokratenes leder Jo Swinson mister setet sitt i Parlamentet. Hun mistet plassen til det skotske nasjonalistpartiet (SNP).

– Noen vil feire bølgen av nasjonalisme som har skylt over begge sier av grensen, sa Swinson.

SNP gjorde også et brakvalg og ligger an til å få nærmere 50 plasser i Underhuset.

Brexit, ikke Corbyn

Katastroferesultatet faller langt ifra i god jord hos Labour-politikerne. Parlamentarikeren Gareth Snell uttalte til BBC et par timer etter at valgdagsmålingen kom at Corbyn er nødt til å trekke seg som følge av resultatet.

Snell mener partiets brexitposisjon har overskygget alle de andre sakene de har forsøkt å rette søkelyset mot i valgkampen.

Også Labours partisekretær Ian Lavery mener at brexit er årsaken til resultatet. Han mener forklaringen ikke er Jeremy Corbyns lederskap, men at partiet gikk til valg på en ny brexitavstemning,

(©NTB)