Etter flere møter i regjeringen de siste timene kunngjorde den britiske statsministeren nye smitteverntiltak lørdag.

Så langt har det vært tre nivåer i det britiske systemet, der områder i nivå 3 har hatt de mest omfattende smitteverntiltakene. Nå innføres et fjerde, enda strengere nivå i London og regionen Sørøst-England.

Sprer seg raskt

Ifølge Johnson kan det nye viruset innebære at smittespredningstallet R øker med 0,4 eller mer.

– Dette sprer seg svært raskt, sier Johnson. Så langt er det ikke noe som tyder på at viruset er mer dødelig enn den gamle varianten eller at vaksinen ikke vil være effektiv mot det.Etter flere møter i regjeringen de siste timene kunngjorde den britiske statsministeren nye smitteverntiltak lørdag.

Den nye varianten skal ikke være mer dødelig, men den kan være 70 prosent mer smittsom.

Johnson opplyser at på grunn av den høye smittespredningen vil det nå bli innført nivå fire-restriksjoner i London og i Sørøst-England.

Nivå fire-restriksjoner innebærer blant annet at beboere i disse områdene må holde seg hjemme, ikke-essensielle butikker og treningssentre stenges, og folk må ha hjemmekontor der dette er mulig.

Statsministeren opplyser at man i London også bare kan treffe en person utenom husstanden.

De nye tiltakene blir innført fra og med søndag 20. desember.

Ikke i Norge

– Varianten som er sett i Storbritannia har flere endringer, altså mutasjoner og delesjoner. Noen av disse er sett i virus også i Norge, men ikke i den kombinasjonen som Storbritannia rapporterer om, opplyser avdelingsdirektør Line Vold i FHI til NTB.

Også i Danmark har de oppdaget virusvarianten hos ni pasienter den siste måneden.

– Vi kan derfor ikke utelukke at varianten også finnes i Norge, selv om vi gjennom vår overvåking ikke har sett virus med akkurat denne kombinasjonen av endringer så langt, sier Vold.