Michael Gove fikk færrest stemmer og gikk torsdag kveld ut av striden om å bli leder i det konservative partiet og dermed ny britisk statsminister, men marginen var ikke stor.

I den siste runden med avstemning blant partiets parlamentsmedlemmer fikk Gove 75 stemmer, Hunt fikk 77 og Johnson 160.

Dermed står tidligere utenriksminister og London-ordfører Johnson og nåværende utenriksminister Hunt igjen som de to siste kandidatene.

Reality-TV

– Jeg er dypt beæret over å ha sikret mer enn 50 prosent av stemmene, skrev Johnson i en Twitter-melding da resultatet var klart.

– Jeg ser fram til å komme meg ut i Storbritannia og sette min brexit-plan ut i livet, forene landet og skape en lysere framtid for oss alle, fortsatte han.

Gove luftet på sin side skuffelsen, men sa at han var stolt over valgkampinnsatsen.

– Det har vært en ære å få muligheten til å legge fram en visjon for framtiden til vårt storslåtte land. Mange gratulasjoner til Boris og Jeremy, skrev han.

Lederstriden i det britiske regjeringspartiet omtales av enkelte som noe i nærheten av reality-TV der deltakerne stemmes ut én etter én.

Tidligere torsdag røk Sajid Javid ut, og onsdag var det utviklingsminister Rory Stewart som måtte bite i gresset.

Medlemmene velger

Til helgen starter Johnson og Hunt sin valgkamp blant alle partiets 160.000 medlemmer, som i en uravstemning skal velge hvem som etterfølger Theresa May som partileder og statsminister.

De to kandidatene skal delta på 16 arrangementer rundt om i landet, og det er også mulig at det blir TV-sendte debatter. Brexit ligger an til å bli det aller største temaet.

Se kampanjevideoen til Boris Johnson nedenfor:

Johnson har lagt vekt på at Storbritannia må forlate EU på datoen som er satt, 31. oktober, med eller uten skilsmisseavtale. De siste dagene har han imidlertid vært mer forsiktig i sine uttalelser enn tidligere.

Hunt har vært åpen for å utsette datoen for skilsmissen hvis en avtale er innen rekkevidde, men har også gitt uttrykk for vilje til å forlate EU uten en avtale på plass.

Uravstemningen er ventet å ta en måned, og den nye lederen kunngjøres den nest siste uken i juli.