*Nettavisen* Nyheter.

Boris Johnsons rådgiver går ikke av etter karantenebrudd

FORTSETTER: Dominic Cummins fortsetter som rådgiver for Storbritannias statsminister.

FORTSETTER: Dominic Cummins fortsetter som rådgiver for Storbritannias statsminister. Foto: (NTB scanpix)

Dominic Cummings går ikke av som statsminister Boris Johnsons rådgiver etter å ha mottatt massiv kritikk for et familiebesøk, mens han var koronasmittet.

25.05.20 17:59

Fredag ble det klart at Cummings' familiebesøk kan ende med politietterforskning.

På mandag kunngjorde samme mann at han skulle komme med en uttalelse rundt situasjonen.

Han ville fortelle sin historie til pressen.

- Jeg kan forstå at mange mener at jeg burde bli hjemme i London, men jeg er uenig i mye av det som har blitt sagt om meg. Jeg hadde fått legeråd om at jeg kunne kjøre, siden det var 15 dager etter symptomer. Jeg mener at jeg har gjort det riktige, jeg angrer ikke på det jeg gjorde, var noe av det Cummings sa.

Og dermed vil rådgiveren fortsette i posten sin, siden han ikke trakk seg frivillig og statsminister Boris Johnson ikke ba om hans avgang.

Mye på hjertet

Cummings møtte pressen mer enn en halvtime forsinket mandag ettermiddag og hadde mye på hjertet.

- Beklager at jeg er sen. I går ga jeg statsministeren en full oppsummering av hva jeg har gjort. Tusenvis har dødd og mange ønsker avgangen min. Jeg vil også si at jeg snakker på min egen vegne her og ikke myndighetene sin vegne. Det var mye kritisk arbeid på jobben, men jeg måtte hjem fordi konen min hadde muligens covid-19, sier Cummings.

Rådgiveren fortalte videre om hvorfor han brøt koronareglene, at det skyldtes bekymring for familien.

- Jeg trodde selv at jeg kanskje hadde korona også, så derfor ble jeg bekymret. Kona mi følte at hun kanskje ikke kunne ta vare på barnet vårt. Jeg følte også at hvis jeg ikke fikk symptomer, så kunne jeg dra rett tilbake på jobb. Det ble rapportert om at jeg ikke brydde meg om massedød under pandemien, men sannheten er at jeg advarte om en pandemi lenge siden. Jeg ble bekymret over å la kona og barnet mine hjemme, mens jeg jobbet i Downing Street. Derfor dro vi til en isolert gård, la han til.

Han sa også at statsminister Boris Johnson ikke fikk vite om turen til Nord-England, og at han og sønnen ble veldig syke under oppholdet på hytta i Durham.

Sett i Durham

En pensjonert kjemilærer har sagt han så Cummings og familien 12. april i byen Barnard Castle i Nord-England, skriver The Guardian og Mirror. På den tiden var Cummings etter eget utsagn fortsatt syk med koronasymptomer.

Den mektige politiske rådgiveren er i hardt vær etter at det kom fram at han trosset landets koronaregler, da han reiste 42 mil fra London til Durham i stedet for å isolere seg hjemme. Formålet skal ha vært å besøke foreldrene hans så de kunne passe sønnen, mens Cummings og kona var syke.

Småbyen Barnard Castle er et populært reisemål rundt tre mil fra Durham.

250.000 krevde hans avgang

Johnson forsvarte Cummings på en pressekonferanse søndag, men presset mot den britiske statsministeren økte stadig. I tillegg til at både biskoper og helsearbeidere mente Cummings må gå, kom det skarp kritikk internt i partiet. 15 parlamentsmedlemmer ba sjefen kvitte seg med den omstridte rådgiveren, ifølge Sky News.

I løpet av to dager hadde over en kvart million mennesker skrevet under på et opprop med krav om at Cummings burde få sparken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.