Børsen, krona og oljeprisen faller

Oslo (NTB): Etter tre dager med sammenhengende fall i forrige uke fortsatte mandag både kroneverdien, hovedindeksen og oljeprisen på sin vei nedover.

24.06.13 18:54

Selv om alle tre størrelser nå er på et tilnærmet normalt nivå, er måten det har skjedd på langt fra «normal». Riktignok advarte statsministeren i forrige uke mot nedgangstider også i Norge, men advarselen så ut til å prelle av på norske velgere. I markedene derimot ble rentemøtet i Norges Bank samme dag koblet til Stoltenbergs advarsler, og de vanlige fryktreaksjonene førte til kraftige fall i kronekursen og sterk nedtur på børsen.

Det er likevel ingen analytiker som kan gi noen fornuftig forklaring på hvorfor en liten endring i den fremtidige rentebanen skulle føre til at kroneverdien i løpet av tre dager sank til nivået i årsskiftet 2010/2011.

Samtidig steg verdien av dollar, og dermed er oljeinntektene fortsatt i tråd med statsbudsjettet.

Før rentemøtet i Norges Bank ble en euro verdsatt til 7,60 kroner. Mandag kostet den hele 8 kroner og 5 øre. Det gjorde en euro også for to og et halvt år siden, men et så kraftig fall uten noen god logisk forklaring bidrar til å skape ytterligere frykt på børsen. I hvert fall når det skjer i løpet av tre dager. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.