Forslaget om en ny sikkerhetslov for befolkningen i Hongkong ble fredag lagt fram under åpningen av Folkekongressen i Kinas hovedstad Beijing.

Folk i Hongkong er opprørt over den nye loven som vil forby forræderi, oppvigleri og løsrivelsesaktivitet i det kinesiske territoriet. Det vil markere en slutt på Hongkong som er selvstendig og relativt demokratisk enklave i Kina.

Demonstranter tar igjen til gatene for å protestere mot at Hongkongs autonomi trues, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Les også: Kina vil ta mer kontroll over Hongkong med omstridt sikkerhetslov

Hang Seng-indeksen på børsen i Hongkong tok tydelig imot nyheten om den omdiskuterte loven. I løpet av kort tid falt indeksen 4,61 prosent.

Det var særlig aksjer i eiendomsmarkedet som falt, enkelte av dem med opptil 8,7 prosent, men også bankaksjer falt, med storbanken HSBC i spissen som falt 4,7 prosent.

- Forsøker å stilne kritiske røster

Siden tilbakeføringen fra Storbritannia i 1997 har Hongkong vært under kinesisk styre, men etter prinsippet om «ett land, to systemer». Med loven som vil gå gjennom den strengt regisserte Folkekongressen, vil mye av de demokratiske rettighetene være borte.

– Beijing forsøker å stilne Hongkongs kritiske røster med makt og frykt, skrev den kjente demokratiforkjemperen Joshua Wong på Twitter i forbindelse med lovframleggelsen fredag.

Han la til at folk i Hongkong vil ikke la seg skremmes av de kinesiske myndighetenes aggressive utspill.

Oppfordrer til å gjenoppta protestene

På internett og direktemeldingsapper brukt av den demokratiske bevegelsen, ble det fredag spredt oppfordringer om å gjenoppta protestene fra i fjor som stort sett opphørte da koronautbruddet startet. I en av meldingene oppfordres aktivister til å møtes søndag.

– Folk fra Hongkong vil måtte ta et oppgjør med valget for fremtiden, lød en meldingen på Telegram-plattformen som ofte brukes av demonstranter.