Børsen skyter fart

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Endelig noe for investorene å glede seg over.

28.01.10 10:29

Aksjemarkedet blir sendt rett opp torsdag formiddag. Drevet av positiv utvikling i Asia og i Europa stiger også Oslo Børs.

Hovedindeksen sendes opp 1,87 prosent til 361,57 poeng.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve avsluttet sitt to dager lange rentemøte onsdag kveld norsk tid, og gjorde som markedet hadde forventet på forhånd. Rentenivået forble uendret på rekordlave 0-0,25 prosent, og FED ga klart uttrykk for at den amerikanske økonomien er i bedring. Oppgraderingen av de økonomiske utsiktene satte fart på aksjemarkedet i USA og smitteeffekten er klar i Europa og Asia.

Oljeprisen holder seg fortsatt beskjedent nede. Oljelagerrapporten som kom onsdag ettermiddag fra de amerikanske myndighetene og den viste et langt større fall i råoljelagrene enn hva markedet hadde forventet. Destillatlagrene også overraskende, mens bensinlagrene var noe fullere enn analytikerne hadde regnet med.

Den amerikanske dollaren har styrket seg det siste døgnet og det bidrar til å holde oljeprisen nede.

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i mars omsatt for 72,75 dollar per fat. Det er noe opp sammenlignet med sluttnivået onsdag.

Statoil stiger 1,49 prosent til 136 kroner, mens Yara løftes 2,66 prosent til 250,90 kroner. Flere meglerhus har fått øynene opp for Yara. Blant annet skyldes det forventninger om at ureamarkedet vil strammes til.

Seadrill blir sendt opp 2,54 prosent til 137,20 kroner.

Navamedic stiger 13,80 prosent til 8,99 kroner topper vinnerlisten på Oslo Børs. Meglerhuset Orion Securities er ute med en fersk analyse på farmasiselskapet. Der håper de at det kommer noen nye signaler på den langsiktige strategien. Blant annet trekker meglerhuset frem kontantbeholdningen til Navamedic og dermed evnen til å gjøre oppkjøp.

Orion mener at aksjen forsvarer en pris på 12,40 kroner.

Les mer: - 57 prosent oppside

Norwegian stiger 9,73 prosent til 124 kroner. Handelsbanken har stor tro på at Bjørn Kjos og resten flyselskapet av Norwegian vil befeste posisjonen som det ledende lavprisselskapet i Skandinavia. Når de nye flyene blir levert og de eldre modellene faset ut, vil det bedre kostnadsbildet betydelig.

Handelsbanken har en kjøpsanbefaling på Norwegian med et kursmål på 280 kroner aksje.

Les mer: - Norwegian er et kupp

I Asia ble den lengste perioden med børsnedgang siden 2004 avløst av stigende aksjer. Dollaren styrker seg og det spiller positivt inn for de eksportavhengige asiatiske selskapene. Videre ser det ut til at frykten for hva konsekvensene blir hvis Kina strammer inn på kravene til bankene avtar. Dette ga en klar oppgang på børsene i Asia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.