Gå til sidens hovedinnhold

Børsopptur etter Irland-hjelp

Men i Irland er de sinna.

Verdens børser har så langt reagert positivt på at Irland har bedt EU og IMF om økonomisk støtte. Børsene i Asia ble sendt opp 0,3 prosent i snitt mandag morgen norsk tid, og euroen styrket seg.

Måtte gi etter for press
Irland har lenge flagget uavhengigheten sin høyt, men har måttet innse, etter press fra finansmarkedene og de andre euro-landene, at det ikke var noen vei utenom den finansielle støtten. Til tross for at landet i utgangspunktet har finansiering på plass frem til sommeren 2011.

Den irske befolkningen har ikke reagert helt på samme måten som børsene. Blant befolkningen kommer nyheten mer som bensin på et ulmende bål, og det kan se ut som om motstanden mot hjelpepakken vil komme til å overskygge de positive virkningene.

- Folk er i kamphumør og klare til protester på en måte jeg aldri tidligere har sett, sier en ikke navngitt kilde til The Irish Independent.

The Irish Independent skrev i sin søndagsutgave at irene er «fullstendig rasende på måten regjeringen har holdt befolkningen for narr». Avisen skriver også at den økonomiske bistanden kan bli begynnelsen på slutten for Brian Cowens politiske karriere.

Statsministerens parti Fianna Fáil har stupt på meningsmålingene som følge av den økonomiske krisen, og flere krever nå at det må utlyses nyvalg.

Sønsdag ble det gjennomført demonstrasjonstog i Dublins gater, hvor en person ble skadet.

Mer positive
De andre EU-landene er betydelig mer positivt innstilte enn den irske befolkningen.

- EU og IMF sender en et veldig sterkt signal til finansmarkedene med den økonomiske støtten til Irland. Dog gjenstår forhandlinger om størrelsen på støtten, tidsaspektet og vilkårene, sier Christine Lagarde, den franske finansministeren.

Ryktebørsen har så langt antydet at størrelsen på støtten blir omkring 80 - 90 milliarder euro. Altså noe mindre enn de 110 milliardene Hellas mottar.

G-7 gruppen (USA, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada red anm.) sa seg postive til Irlands avgjørelse om å motta støtte.

Reaksjoner
Euroen tok et gledeskutt og på Tokyo-børsen steg Nikkei-indeksen 1,1 prosent i de første handelstimene.

Flere av de aller største amerikanske konsernene har i klare ordelag advart Irland mot å heve den lave selskapsskatten, skriver the Telegraph. Blant annet Microsoft, Hewlett-Packard, Bank of America Merrill Lynch og Intel skal stå bak advarselen som kom mens den irske regjeringen satt i møter på søndag.

- Den irske selskapsskatten har ikke vært opp til diskusjon i samtalene om den økonomiske støtten, sier Brian Cowen, Irlands statsminister.

Syndebukk
Den sittende irske regjenringen vil ikke stå til ansvar for den økonomiske situasjonen Irland befinner seg i, den må nå tåle krass kritikk på hjemmebane for å ha bedt EU om økonomisk nødhjelp.

- Jeg kan ikke akseptere det syn at det er jeg som er syndebukken dere leter etter. Jeg vil forsvare min posisjon gjennom hele min politiske karriere, sa Brain Cowen, den irske statsministeren, søndag kveld.

- Jeg har tatt alle mine avgjørelser med regjeringens godkjenning, og jeg kan oppgi begrunnelse for disse valgene. Redningspakken gjøre det mulig for Irland å gjennomføre nødvendige reformer og innstramminger i statsbudsjettet, sier Cowen.

Han kunngjorde tidligere søndag at Irlands partnere i EU hadde godkjent en forespørsel fra Irland om økonomisk hjelp.

Les flere saker på NA24

Reklame

Vann plenen og potteplantene automatisk mens du er på ferie

Kommentarer til denne saken