Børstaper sendes til himmels

Foto: (Norske Skog)

Rykter setter fart på Norske Skog.

02.09.10 14:30

Norske Skog-aksjen bykset opp hele 19 prosent til 10,75 kroner torsdag, før Oslo Børs etter tre kvarter stanset handelen i aksjen. Børspausen ble opphevet klokken 14 og aksjen handles 14.30 til 10,1 kroner som tilsvarer en oppgang på 11,97 prosent.

Grunnen er at den finske avisen Helsingin Sanomat melder at Norske Skog, Holmen og Stora Enso planlegger et felles selskap for avispapirproduksjon. Avisen viser til anonyme kilder.

I høst
Planen skal være å etablere det felles avispapirselskapet i høst for å stå sterkere i forhandlingene om neste års papirleveranser. Det skal ikke være planer om å hente inn ny kapital.

Overfor den finske avisen vil Norske Skog ikke kommentere saken.

Tunge år
Norske Skog har vært hardt rammet av laber etterspørsel etter avispapir. Dette skyldes kortsiktige nedgangskonjunkturer, men også en langsiktig overgang mot digitale medier. Blant annet har avisenes rubrikkannonsemarked i stor grad flyttet seg til internett.

Problemene kan man lett lese ut av Norske Skogs aksjekurs. Ved tusenårsskiftet nådde aksjen en topp på drøyt 190 kroner. I vår nådde den en bunn på 7 kroner. Før dagens melding lå aksjen på 9,02 kroner.

På 1990-tallet gjennomførte Norske Skog en rendyrking av sin satsning på avispapir, og andre virksomheter ble solgt. Selskapet ble verdens største produsent av avispapir.

Til sammenligning har finske Stora Enso og svenske Holmen fortsatt en mer diversifisert virksomhet, hvor avispapir bare utgjør en del.

Her kan du følge Norske Skog på Oslo Børs

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.