*Nettavisen* Nyheter.

Borten Moe: - Jeg er ikke lederkandidat

Foto: Aas, Erlend (NTB scanpix)

Vil ikke utfordre Navarsete som partileder.

02.11.12 12:28

Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe fastholder at han ikke vil utfordre Liv Signe Navarsete som partileder. Navarsete selv sier at det ikke er noen lederstrid i partiet, verken åpen eller skjult, og at roen synes å ha senket seg.

– Det er helt greit med lederdebatt, men da må det være en kandidat som kommer ut i åpent lende. Det er det ikke så vidt jeg kan se, sier Navarsete.

Borten Moe understreker at han verken er kandidat i åpent lende eller noen annet sted.

– Jeg har klargjort hva mitt politiske engasjement blir i tiden framover. Jeg er ikke lederkandidat. Det er ikke så mye mer å si, la han til. Nestlederen er i dag olje- og energiminister, men har frasagt seg gjenvalg til Stortinget neste periode.

Han har fått med seg oppfordringene fra diverse Sp-lag i Trøndelag om å revurdere sin beslutning, men gjentar at det ikke blir aktuelt og at hans standpunkt ligger fast. Han skal tilbake til gården, hvis den rødgrønne regjeringen ryker.

Skjebnevalg
Partilederen innledet fredag landsstyremøtet på Gardermoen med krasse utfall mot Høyre og Fremskrittspartiet. Hun betegnet valget neste år som et skjebnevalg for store grupper i befolkningen og minnet utsendingene på en lang rekke omstridte saker fra sist Høyre satt i regjering.

– Jeg mistenker noen ganger at folk har glemt hvor ille det faktisk var sist Erna og Høyre satt og styrte. Husker dere ordføreropprøret mot sulteforing av kommunene? Husker dere jordbruksoppgjørene med minustilbud? Det sto ikke bare litt dårligere til i kommunene før vi tok over. Det var en annen verden. Og om det var ille da, vil det bli mye, mye verre nå, advarte partilederen.

Både Navarsete og parlamentarisk leder Lars Peder Brekk brukte tid på å forsvare økt toll på en del ost- og kjøttprodukter. Stolt viste partilederen til innrømmelsen fra dansk side om at Norge verken har brutt WTO- eller EØS-avtalen.

Navarsete kom ikke inn på lederspekulasjoner i sin tale, men gjentok at hun hadde skværet opp med Senterungdommens leder Sandra Borch om språkbruk og temperament under et partimøte i Dyrøy tidligere i år.

Brekk uten jobb
Brekk innrømmer at hans dager i rikspolitikken synes å gå mot en slutt. Tirsdag ble det klart at nominasjonskomiteen i Nord-Trøndelag enstemmig har plassert samferdselsminister Marit Arnstad øverst på listen til stortingsvalget i 2013.

– Dette har jo ligget i kortene en stund. Jeg er verken bitter eller sint, men har full respekt for det komiteen har foreslått. Prosessen har vært ryddig og gått ordentlig for seg. Jeg har hatt åtte år på Stortinget og fire i regjering. Jeg klager ikke, sier Brekk til NTB.

I mediene har det vært spekulasjoner om hvorvidt Brekk kan bli stortingskandidat for Sp i nabofylket Sør-Trøndelag. De første reaksjonene fra medlemmene der har imidlertid vært negative. De ønsker øyensynlig ikke å overta en kandidat som er refusert i et annet fylke.

Ser etter ny jobb
– Disse spekulasjonene har jeg lest, men jeg har aldri vært i kontakt med nominasjonskomiteen i Sør-Trøndelag. En slik overgang er ikke aktuelt, ikke i det hele tatt, sier Brekk.

Han sier han er forberedt på et liv utenfor Stortinget etter valget til høsten.

– Jeg nok tenke på å få meg en annen jobb, sier den parlamentariske lederen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.