Gå til sidens hovedinnhold

Bortviste tiggende «djevel»

Her får tiggeren utkledt som djevelen politiet på nakken.

Tiggerne bruker kreative metoder for å få oppmerksomhet - kanskje litt for kreative.

De siste ukene har Tromsø sentrum hatt besøk av en gruppe tiggere.

Som regel gjør de ikke stort annet av seg enn å sitte på utvalgte steder med en kopp og kanskje et lite skilt foran seg.

Det har likevel blitt et problem for enkelte i handelsstanden, og nå har sentrumsbutikkenes forening, Driftig Sentrum, diskutert situasjonen med politiet.

Skremmer kunder

- Vi har bedt våre medlemmer melde fra til politiet dersom tiggerne er til sjenanse, sier Kjell Arvid Andreassen i Driftig Sentrum til Byavisa Tromsø.

Problemet flere butikker melder om er at tiggerne sitter nært inngangen, og at kunder synes det er ubehagelig.

- Vi har fått meldinger om at tiggerne sitter bortimot på trappa til butikkene og tigger, bekrefter Andreassen.

Politiet har svart med å aksjonere mot enkelte av tiggerne.

- Vi jager dem ikke på havet. Men vi kan gripe inn der det er snakk om skremmende og plagsom atferd. Vi har fått noen meldinger om at tiggerne skremmer kunder, og da kan vi be dem flytte seg, sier leder av ordensseksjonen ved Tromsø politistasjon, politioverbetjent Tor Einar Eilertsen.

«Mannen med ljåen»

En rekke ganger de siste ukene har politiet bortvist tiggere fra ulike steder i sentrum.

Sist fredag rykket politiet ut til det noe uvanlige oppdraget å ta seg av «Mannen med ljåen» midt i Storgata. Det var en av tiggerne som hadde iført seg dette kostymet.

Noen dager tidligere ble en tigger i Bodø bortvist iført en løvedrakt.

- Er det ikke lov å tigge iført kostyme?

- Dette er en vanskelig problemstilling. Det er ikke forbudt å tigge, men det kan jo være folk som reagerer på en slik atferd. Vi er alle forskjellige, og noen kan bli engstelige, sier Eilertsen.

Han ser heller ikke bort fra at butikkinnehavere gjerne vil bli kvitt en slik skapning foran døra.

- Når butikken er tom, og innehaveren finner svaret på hvorfor på trappa - da sier det seg selv at tiggerne bør flytte til et annet sted.

Ønsker tiltak

Debatten om tigging har rullet og gått i en årrekke, og i flere byer har det vært diskutert å iverksette tiltak mot fenomenet. Tidligere var det forbud mot tigging i den såkalte «løsgjengerloven», men den ble opphevet i 2006.

- Vi kan ikke gjøre noe med selve tiggingen. Men dersom den blir pågående, kan den rammes av andre lovbud, forklarer administrasjonssjef ved Troms politidistrikt, Astrid Nilsen.

Byavisa Tromsø har fulgt med på tiggerne den siste uken - og de har mye kontakt med hverandre i løpet av en arbeidsdag. Flere ganger møtes de - etter å ha tigget ei stund - og så går de tilbake og finner nye steder.

De er observert utenfor Nerstranda, ved Domus, flere steder i gågata, utenfor Åhlens i Fredrik Langes gate og på flere av hjørnene ved Sparebanken.

Byavisa Tromsø har også forsøkt å få tiggerne i tale.

En av tiggerne, en mann vi anslår å være i begynnelsen av 30-årene, sier han tigger penger til sine seks barn og kone hjemme i Romania.

Han forklarer at det er de dårlige forholdene i hjemlandet som har drevet ham og andre til tigging i Norge.

Nylig tok Oslos ordfører Fabian Stang (H) til orde for en lovendring som kan gi politiet i Oslo hjemmel til å bortvise tiggere fra sentrum.

Tidligere har Justisdepartementet avvist et forslag fra Oslo bystyre om å endre politivedtektene slik at tiggere kunne bortvises.

Departementet sier til Aftenposten at man nå utreder ulike forslag til tiltak for å begrense tigging på offentlig sted.

Registrering

I mellomtida er det en rekke andre byer i Norge som allerede har innført registreringsplikt for tiggere.

Blant annet har politiet i Bergen siden 2010 krevd meldeplikt for alle som driver med pengeinnsamling og gatesalg av forskjellig slag.

Effekten viste seg raskt. Antallet østeuropeiske tiggere ble kraftig redusert - omtrent med to tredeler etter at meldeplikten ble innført.

- Vi har ikke svar på hvorfor det er slik, men det er grunn til å tro at dette var en gruppe personer som ikke ville at politiet skulle vite hvem de var, sa prosjektleder Arne Fjellstad ved Hordaland politidistrikt til Aftenposten i fjor.

Imidlertid økte antallet tiggere noe i ettertid.

Tromsøs tidligere politimester, avdøde Truls Fyhn, gikk også inn for registrering av tiggere, men det er ikke innført meldeplikt.

- Vi følger likevel med, og kontrollerer dem med jevne mellomrom i forhold til identitet og lovlig opphold, sier Astrid Nilsen.

Les flere nyheter fra Nordlys.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken