RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Borut Pahor blir ny president i Slovenia

Sist oppdatert:
Ljubljana (NTB-AFP-DPA): Borut Pahor har vunnet en klar seier i presidentvalget i Slovenia, ifølge valgdagsmålinger. Det skjer bare ett år etter at han ble kastet som statsminister.

Den 49 år gamle sosialdemokraten fikk hele 67 prosent av stemmene i den andre og avgjørende runden i presidentvalget, mot 33 prosent for sittende president Danilo Türk, ifølge valgdagsmålingene.

Pahor fikk også flest stemmer i første valgrunde i november.

Seieren i første valgrunde ble betegnet som overraskende, ettersom Pahor for bare ett år siden ble straffet hardt i valget til nasjonalforsamling. Valget ble utlyst etter at nasjonalforsamlingen hadde erklært mistillit mot Pahors regjering.

I valgkampen har Pahor tatt flere uortodokse grep for å vinne velgernes gunst. Ett av grepene har vært å arbeide som blant annet søppeltømmer, pizzabud og frisør for å komme i kontakt med «vanlige folk». Han har samtidig innrømmet at han gjorde flere feil da han selv var statsminister, og han har sagt at de politiske lederne må lytte til demonstrantene som protesterer mot regjerings økonomiske politikk.

Slovenia er for tida i dyp resesjon, og valgkampen har vært preget av sterk misnøye med myndighetenes sparetiltak. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere