RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bosettere gikk til angrep på amerikanske diplomater

Det er ukentlig sammenstøt mellom israelske soldater og palestinere som protesterer mot de ulovlige bosetningene på Vestbredden (bildet). Fredag gikk bosettere til angrep på amerikanske diplomater.
Det er ukentlig sammenstøt mellom israelske soldater og palestinere som protesterer mot de ulovlige bosetningene på Vestbredden (bildet). Fredag gikk bosettere til angrep på amerikanske diplomater. Foto: Mohamad Torokman (Reuters)
Sist oppdatert:
Væpnede israelske bosettere gikk fredag til angrep på en gruppe amerikanske diplomater på Vestbredden.

Diplomatene fra det amerikanske konsulatet i Jerusalem var i området for å granske påstander om at bosetterne i den ulovlige utposten Adei Ad dagen før hadde ødelagt en stor palestinsk olivenlund i området.

Da bilkortesjen ankom gikk væpnede bosetterne til angrep og kastet stein mot diplomatene. Ingen ble skadd i hendelsen, men i Washington er reaksjonene sterke, skriver Haaretz.

– Vi er dypt bekymret over hendelsen der amerikanske diplomatbiler ble angrepet med steiner av væpnede bosettere på Vestbredden, sier en talsmann for amerikansk UD.

Ifølge talsmannen samarbeider USA nå med israelske myndigheter om å granske angrepet, som ble filmet.

Nyplantede oliventrær

Ifølge flere israelske medier trakk amerikanske sikkerhetsvakter våpen mot bosetterne, noe som i ettertid benektes.

– Amerikansk personell trakk ikke våpen under denne hendelsen. Rapportene om dette stemmer ikke, sier talsmannen.

Ifølge innbyggerne i den palestinske landsbyen Turmusayya ødela bosetterne torsdag en olivenlund med 5.000 nyplantede trær. En av eierne er amerikansk statsborger og det var dette angrepet diplomatene skulle granske.

I forrige måned døde den palestinske statsråden Ziad Abu Ein av slag etter et basketak med israelske soldater under en demonstrasjon mot Adei Ad.

Stadig flere bosettere

Israel har etablert over 120 bosetninger på Vestbredden, som landet okkuperte under seksdagerskrigen i 1967.

Høyrenasjonalistiske israelere har i tillegg opprettet over 100 utposter, som mangler formell godkjennelse av israelske myndigheter. Mange av utpostene har likevel fått infrastruktur og voktes av israelske soldater. Mange av dagens bosetninger har begynt som utposter.

Ifølge offisielle tall bor det nå rundt 700.000 bosettere på Vestbredden, rundt 300.000 av dem i bosetningsblokker som omkranser Øst-Jerusalem.

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere