RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Boston-bombernes mamma: - FBI kontaktet meg

Sist oppdatert:
USAs føderale politi FBI kontaktet for flere år siden moren til mennene som mistenkes for å stå bak bombeterroren i Boston.

Politifolkene ville vite om hennes eldste sønn var blitt radikalisert, forteller Zubejdat Tsarnajeva.

Tsarnajeva sa tirsdag til den britiske fjernsynskanalen Channel 4 News at sønnen Tamerlan ble overvåket før bombeaksjonen 15. april. Folk fra FBI kom flere ganger til familiens hus og snakket med Tamerlan, framholdt hun.

- Agenten ringte
- En av agentene ringte til meg, fortsetter Tsarnajeva.

- Han spurte om jeg trodde Tamerlan kunne bli innblandet i ett eller annet, fordi han er en ledertype, en sterk gutt - trodde jeg han kunne la seg radikalisere?

Tre mennesker ble drept og rundt 180 kom til skade i bombeaksjonen. Ifølge fjernsynskanalen CNN skal Dzjokhar under avhør på sykehuset ha sagt at broren spilte en lederrolle i angrepet, han følte at islam var truet og ville svare med jihad - hellig krig.

- Uskyldige
- Det var forferdelig, det som skjedde. Men jeg vet at barna mine ikke har noe med dette å gjøre. Jeg vet det. Jeg er mamma. Jeg kjenner barna mine, sier Zubejdat Tsarnajeva, som mener «noen» må ha plukket ut sønnene og gjort dem til syndebukker.

Analyseselskapet Stratfor, som spesialiserer seg på global etterretning, mener Tsarnajev-brødenes oppførsel samsvarer med et mønster man kjenner fra agenter for terrornettverket al-Qaida. Det betyr ikke nødvendigvis at de virkelig var slike agenter, understreker analytikerne.

- Enkle bomber
- Ut fra det vi hittil har sett, hadde Tsarnajev-brødrene neppe tilgang til avanserte våpen. For eksempel ser bombene de brukte, ut til å ha vært svært enkle, som rørbomber og innretninger bygd opp rundt en trykkoker, heter det videre.

Stratfor trekker en sammenligning med Anders Behring Breivik og bomben han sprengte utenfor regjeringskvartalet i Oslo 22. juli 2011. Breivik handlet alene, han måtte finne tekniske opplysninger fra internett, men greide likevel å lage en kraftig bombe, blir det påpekt. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere