*Nettavisen* Nyheter.

BP er i gang med plugging

Foto: BP

Avgjørende timer for oljekatastrofen i Mexicogolfen.

27.05.10 15:58

BP har begynt et komplisert forsøk på å plugge brønnen som pøser ut olje i Mexicogolfen utenfor den amerikanske delstaten Louisiana etter at leteriggen Deepwater Horizon brant og sank i slutten av april.

Prosedyren kalles «top kill» og innebærer at det pumpes tungt boreslam mer enn en kilometer ned i brønnnen for å motvirke trykket fra reservoaret, før man forsøker å plugge lekkasjen med sement.

BP fikk onsdag godkjennelse fra den amerikanske kystvakten for å starte operasjonen, og kort tid etter bekrefter selskapet at arbeidet ble satt i gang klokken 20 norsk tid.

Fremgangsmåten er kjent, men har aldri vært gjennomført på så stort havdyp. BP har anslått sjansen for suksess til 60-70 prosent.

BP sier det kan ta dager før man med sikkerhet kan sies at operasjonen var vellykket. På den andre siden kan det raskt bli klart hvis noe går galt.

Her kan du følge video fra brønnen på havbunnen.

Her er en offisiell hjemmeside om arbeidet med oljekatastrofen.

Mislykket til nå
Det var 20. april olje og gass kom strømmende opp fra brønnen og utløste en voldsom brann på Deepwater Horizon. To dager senere sank den gigantisk dypvannsriggen.

Elleve oljearbeidere omkom.

Det har vært gjort flere forsøk på å stanse utslippet, men uten hell. Samtidig pågår det arbeid med å bore to avlastningsbrønner som vil redusere trykket, men dette tar flere måneder.

Belastning
Ulykken er en enorm belastning for BP, både hva gjelder omdømme og økonomi.

Selskapet har fått knallhard kritikk fra amerikanske politikere, ikke minst fordi det også tidligere har vært involvert i alvorlige ulykker i USA.

Verdien av BP er redusert med 30 prosent, tilsvarende rundt 350 milliarder kroner.

På en høring i Louisiana onsdag fortalte en av oljearbeiderne på Deepwater Horizno at det i forkant av utblåsningen var uenighet mellom en BP-ansatt og ansatte i Transocean, riggens eier, om fremgangsmåten i forkant av at det var planlagt å plugge brønnen med sement fordi oppdraget var fullført.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.