*Nettavisen* Nyheter.

BP utsetter test i Mexicogolfen

Foto: Dave Martin (Ap/Scanpix)

En test som kan avgjøre om det er mulig å stanse oljeutslippet.

15.07.10 11:17

Beslutningen er tatt i samråd med amerikanske myndigheter, melder NTB. Både BP og den amerikanske kystvakten er klare på at videre analyser var nødvendig før trykktesting kunne begynne.

Disse vil ifølge admiral Thad Allen bli gjennomført tirsdag kveld og onsdag lokal tid. Han leder de amerikanske myndighetenes innsats for å få kontroll med utslippet. Verken Allen eller BP har sagt hvor lenge utsettelsen kommer til å vare.

Begynte i april

Det har blåst ut olje fra brønnen i Mexicogolfen siden april. Nå er en ny oppsamlingshette allerede på plass ved stedet på havbunnen hvor oljen lekker ut. Testen innebærer å sjekke trykket som oppstår når oljestrømmen bremses.

Er trykket lavere enn ventet, kan det tyde på en lekkasje i materialene som omslutter brønnen under havbunnen. I så fall må ventilene åpnes igjen, slik at oljen på nytt renner ut i havet. Ifølge BP vil da skip på havoverflaten fortsette å samle opp oljen.

Men dersom trykket øker tilstrekkelig, er brønnen trolig tett. Da kan det bli mulig å skru igjen kranene slik at utslippet stanser helt.

Gir ingen løfter

Oljeselskapet har så langt fått flere regninger for oppryddningen fra amerikanske myndigheter. Så langt skal summen være kommet opp i over 220 millioner dollar, skriver BBC.

Visepresident Kent Wells i BP vil ikke gi noen løfter om når den nye hetten over røret til brønnhullet vil fungere.

- Dette er ikke en enkel ting. Hva vi ikke ønsker å gjøre er å spekulere rundt dette, sier han.

Samtidig fortsetter arbeidet med en permanent avlastningsbrønn ved siden av området hvor boreriggen Deepwater Horizon eksploderte 20. april. Stengingen av den pågående lekkasjen er uansett en midlertidig løsning på oljeutslippet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.