RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bør du selge aksjefond nå?

Sist oppdatert:
Svaret gir seg ikke automatisk, men her får du i hvert fall noen råd etter den siste tids børsfall.

Onsdag har Oslo Børs falt drøye to prosent, og siden toppnoteringen 19. juli er nedgangen på rundt sju prosent.

Det kan være nok til å få noen og enhver til å lure på om de bør selge sine aksjefond.

- De langsiktige, vanlige sparerne bør som oftest nesten alltid sitte i ro ved slike fall. Det viser seg gang på gang, sier Pengeforlagets ekspert på privatøkonomi, Rune Pedersen, til Nettavisen.

- I teorien er det selvfølgelig riktig å kjøpe på bunn og selge på topp, men å klare dette i praksis er bortimot umulig, sier han.

«Det blir trolig turbulent de nærmeste dagene og ukene.»

Jan Erik Saugestad

Børsuro
Den viktigste årsaken til børsuroen den siste tiden er at prisen på lån og kreditt øker.

- Flere aktører er redde for at dette kan gjøre at mange flere låntakere får problemer med å betjene renter og avdrag, refinansiere lån eller skaffe ny kapital til prosjektene de ønsker. Dette kan bremse investeringer, økonomisk vekst og selskapenes resultatvekst, sier investeringsdirektør Jan Erik Saugestad i Storebrand til Nettavisen.

Han tror ikke at den siste tids nedgang på børsene er starten på en større nedtur.

- Det blir trolig turbulent de nærmeste dagene og ukene, men det er flere faktorer som gjør at vi er positive til aksjer på lang sikt, sier han.

God vekst i verdensøkonomien, utsikter til oppgang i industriproduksjonen og et fortsatt sterkt arbeidsmarked er ting Saugestad trekker fram.

- Hadde dette inntruffet på et tidspunkt da veksten i verdensøkonomien var lavere ville man vært mye mer sårbar med en stor eksponering i aksjer, mener han.

Disse bør selge
Likevel kan det i følge Saugestad være grunn for noen til å selge seg ned i aksjefond.

- Vi anbefaler det vi kaller en normal vekting i aksjer. I Storebrand råder vi folk til å ha 60 prosent av sparepengene plassert i aksjer, 32 prosent i renter og 8 prosent i eiendom. Men slike spareplaner kan variere, forteller Saugestad.

- Dersom du har vært med på de siste fire års kursoppgang kan det være at du nå sitter med en langt større andel i aksjer. I så fall kan det være smart å selge seg ned i aksjer og plassere pengene for eksempel i pengemarkedsfond, råder han.

Han påpeker også at det for eldre mennesker, med forholdsvis kort tidshorisont på sparingen sin, vil være naturlig å ha en lavere andel i aksjefond. Er du derimot ung og har en lang tidshorisont vil det være motsatt.

- Men dette er uansett ikke en tid hvor du skal ha vesentlig mer i aksjer enn det du har planlagt, sier Saugestad.

Årsaker
Saugestad skriver i et nyhetsbrev onsdag at fortsatt svake tall knyttet til boligmarkedet i USA har vært en medvirkende årsak til at prisen på kreditt øker generelt.

Bankene som låner ut såkalte «subprime»-lån, boliglån til personer som egentlig ikke er kredittverdige til å betjene lånene, har fått problemer. Dette påvirker også aksjekursene her hjemme, fordi USA er verdens største økonomi og således en viktig pådriver for veksten i verdensøkonomien.

At prisen på kreditt øker skaper også trøbbel for internasjonale Private Equity-selskaper. Dette er investeringsselskaper som kjøper opp store selskaper, omstrukturerer dem og senere selger dem. Økte renter gjør at PE-selskapene får problemer, siden store deler av oppkjøpene er finansiert med lån. Børsnoterte selskaper som tidligere har steget på oppkjøpsrykter faller i kurs nå, siden beilerne forsvinner, skriver Saugestad.

I fjor
Han minner Nettavisens lesere på hvordan situasjonene var for et år siden, og hvordan utviklingen gikk videre.

- I mai/juni 2006 opplevde vi at mange solgte aksjefond etter en turbulent tid med fall på rundt 20 %. Etter det har stort sett alt gått riktig vei i 12 måneder. Selv om vi nå får en korreksjon er vi fortsatt godt over de laveste nivåene vi har sett det siste året, sier Saugestad.

Hva tror du om aksjemarkedet fremover? Diskuter under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere