RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bør du være redd for inflasjon?

Sist oppdatert:
Inflasjonsfrykten tiltar i USA og Europa. Men har vi grunn til å få være redd, spør meglerhuset Credit Suisse First Boston. Sjekk hva de konkluderer her
Meglerhuset Credit Suisse First Boston har gjennomgått inflasjonsfrykten som har drevet aksjemarkedene i USA og Europa ned den siste tiden.

Deres konklusjon er at det ikke er grunn til å frykte en galopperende inflasjon med påfølgende heving av rentene i høyt tempo. Men en noe oppjustering av inflasjonen er allikevel påkrevd.

- Vi forventer at kjerneinflasjonen i neste kvartal vil stige noe. Hvorfor? Vår studie viser at mange av de energikonsumerende sektorene har unormal sterk prisingskraft, skriver Credit Suisse. Men hva kan holde igjen at selskapene starter å presse prisene kraftig oppover?

Analytikerne ramser opp:

- Det er nesten ingen tegn på økt lønnsvekst i USA. Blant annet er ikke finansielle enhetskost for arbeidskraft i USA opp svake 0,4 prosent i år i forhold til i fjor. Arbeidskostindekser ellers i USA viser en fallende tendens. Samtidig viser det seg at det er et stykke å gå før det er full sysselsetting i den amerikanske økonomien. Også i land med ledighet man må 40 år tilbake for å finne like lav, som i Storbritannia, er det få tegn til økte lønninger.

- Strukturelle faktorer bidrar til deflasjon, eller prisfall. Blant annet økt bruk av teknologi til effektivisering, outsourcing og deregulering. Dette har mer å gå på, skriver Credit Suisse.

- Kina eksporterer fremdeles deflasjon, ettersom deres amerikanske eksportpris deflator er fallende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere