RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
UVERDIG: Overlege Oddvar Kvalsvik ved Kirkenes sykehus mener det er uverdig å sende pasienter unødvendig mellom sykehusene i Nord-Norge, slik Ann-Tove Skagen (53) (i senga) har opplevd.
UVERDIG: Overlege Oddvar Kvalsvik ved Kirkenes sykehus mener det er uverdig å sende pasienter unødvendig mellom sykehusene i Nord-Norge, slik Ann-Tove Skagen (53) (i senga) har opplevd. Foto: Kjetil Magne Sørenes (Finnmarken)

Brakk ankelen - får ikke operasjon

Sykehuset har ikke helgevakt.

Ann-Tove Sagen (53) fra Vadsø har ennå ikke blitt operert etter at hun brakk ankelen i helga. Hun fortviler over Helse Nord, som onsdag fastholdt at Øst-Finnmark ikke trenger ortopedisk helgevakt, skriver Finnmarken.

Lørdag formiddag var uhellet ute for Ann-Tove Sagen (53) fra Vadsø.

Hun skled og ramlet inne på Prix i Vadsø, og pådro seg tre brudd i ankelen. Fordi Kirkenes sykehus ikke har ortopedisk helgevakt, skulle hun egentlig flys til Hammerfest sykehus – men på grunn av «flytekniske problemer» ble hun sendt til UNN i Tromsø i stedet.

Men da hun kom til Tromsø, i åtte-ni tida samme kveld, var det allerede for seint: Foten hadde blitt for hoven til operasjon, og legene kunne gjøre lite annet enn å legge henne i narkose for å stabilisere bruddet.

Når Finnmarken treffer henne onsdag, er hun tilbake igjen i Kirkenes, hvor hun ligger med smerter og venter på operasjon.

– Jeg syns det er helt forferdelig. Særlig når jeg vet at mye av dette kunne ha vært unngått, sier hun til Finnmarken.

Skremmende
Overlege Oddvar Kvalsvik ved Kirkenes sykehus gir henne rett:

– Ved slike brudd gjelder det å operere innen seks timer. Hadde man hatt en ortoped på vakt i helga, kunne man ha operert med en gang, og pasienten hadde fått et mye kortere sykeleie og dermed mindre smerte, sier han.

Onsdag slo imidlertid et enstemmig Helse Nord-styre fast at dagens beredskap i Kirkenes, der akutte ortopedi-pasienter i helgene flys til Hammerfest eller Tromsø, er god nok – selv om et vedtak fra 2006 om å evaluere ordning aldri er blitt fulgt opp.

Det har Ann-Tove Sagen lite til overs for:

– Jeg syns Helse Nord oppfører seg skremmende arrogant. At de ikke forstår at vi har store avstander i Finnmark? Nei, de skulle egentlig ha fått ligget her selv.

– Det får en i hvert fall til å tenke: Er vi annenrangs i Øst-Finnmark?

Ond sirkel
Som Finnmarken har omtalt i en rekke artikler de siste dagene, har ortopediberedskapen i Finnmark lenge vært gjenstand for debatt internt i det faglige miljøet i Finnmark. Fylkesmannen i Finnmark har mottatt flere bekymringsmeldinger, og i forbindelse med den såkalte traumesykehusdebatten i fjor skrev assistentlege Mina Lam, leder for Traumeutvalget i Kirkenes, i en høringsuttalelse at ortopeditilbudet i Kirkenes «har lidd på grunn av politiske avgjørelser til fordel for Hammerfest».

I høringsuttalelsen advarer hun nettopp om det Ann-Tove Sagen nå har gått gjennom: «Må pasienten overflyttes til Hammerfest så kan han/hun fort ende opp i Tromsø pga vanskelig landingsforhold eller stengt flyplass i Hammerfest. Nedskjæringen på ortopedisk seksjon skaper en ond sirkel da Kirkenes sykehus står i et dårligere lys enn Hammerfest ift. ortopedi.»

– Jeg kan ikke forstå at de ikke lytter til fagfolkene i Finnmark, sukker Sagen.

– Dette er dyktig folk som kjenner forholdene her. De vet hva de snakker om.

Har tro på løsning
Kvalsvik, som lenge har vært engasjert i saken, sier til Finnmarken at han ikke har tenkt å gi seg. Han lover politisk press for å sikre ortopedisk helgeberedskap også i Øst-Finnmark.

– Selv om Helse Nord nå har vedtatt at sine regionale retningslinjer, kan Helse Finnmark velge et eget opplegg, sier han, og fortsetter:

– En løsning vil tvinge seg gjennom. Det er uverdig å sende pasienter mellom sykehusene når det ikke er nødvendig. Det er dessuten både billigere og helsemessige mer fornuftig å gi ortopedene ved Kirkenes sykehus anledning til å jobbe noen timer i helgene framfor å fortsette som i dag. Derfor tror jeg vi vil få en løsning på dette.

– Fornuften vil nok seire.

Flere nyheter fra Finnmarken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere