RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brakte sammen om hellig blod

(Foto: Bazar forlag)
Sist oppdatert:
Var Maria Magdalena tre kvinner eller en, og kom Jesus' slekt til Frankrike? Det var hovedpunktene når «Hellig blod, hellig gral»s Michael Baigent debatterte med religionsprofessor Oskar Skarsaune.

Det var godt fullt i Akademika-Gnist bokhandelen da Michael Baigent og Oskar Skarsaune brynet seg verbalt, men høflig på hverandre i forbindelse med Baigents nye oslobesøk denne uken.

Målet var selvfølgelig Michael Baigent, Richard Leigh og Henry Lincolns bok «Hellig blod, hellig gral», som danner utgangspunktet for Dan Browns bestselger «Da Vinci-koden».

Det ble ganske fort klart for tilhørerne at Skarsaune og Baigent ikke ville enes, rett og slett fordi deres ståsted er så forskjellig. Men Skarsaune grep fatt i flere temaer der han mente Baigent og hans kolleger tok feil. Blant annet ble det heftig debattert hvem Maria Magdalena var.

- I en periode rundt tidlig middelalder var Maria Magdalena en stor favoritt, hun var faktisk jomfru Marias rival når det gjaldt popularitet i kirken, sa han.

De tre mariaer
Religionsprofessoren Oskar Skarsaune mener at det er bevist at Maria Magdalena i de senere skrifter er satt sammen av tre personer, Maria av Magdala som oppdager den tomme graven, Maria fra Bethania, søster av Marta og Lasarus og en tredje kvinne som kommer til Jesus og blir omtalt som den syndige kvinnen.

- Men denne kvinnen har ikke noe navn Det er imidlertid kjent at i senere tekster ble disse tre til en. I den ortodokse kirken skilte man mye klarere på de tre, Dette er noe moderne historie ikke lenger diskuterer, sier Skarsaune.

Michael Baigent var på lang vei enig med Skarsaune i at tredelingen finnes. Han understrekte at «Hellig blod, hellig gral»s beretning om Maria Magdalena var en hypotese. Samtidig mente han det bevist som fakta at en gren av Davids slekt giftet seg inn i den franske kongeslekten merovingerne.

- Det er et faktum og derfor mener vi at det er mulig at det er noe i legenden om at Maria Magdalena kom til Frankrike, sier han

Av Davids franske ætt
I «Hellig blod, hellig gral» legger forfatterne frem hypotesen at Jesus giftet seg med Maria Magdalena og fikk barn med henne. En slekt som senere altså giftet seg inn i den franske kongefamilien fordi Magdalena flyktet til Sør-Frankrike og levd som nonne i flere år.

Skarsaune påpekte at nonne- og munketradisjonen ikke oppsto før 400 år senere. Samtidig mener han at historien om at Maria Magdalena bosatte seg i Sør-Frankrike var et resultat av rivalisering innen kirken.

Rivalisering om relikvier?
- Legende om Maria Magdalena i Sør-Frankrike oppsto først på 1100-tallet da vi fikk det store skillet mellom Konstantinopel og Roma. Konstantinopel satt på hellige graver og hellige helgener, Roma hadde omtrent ingenting. Plutselig begynte derfor helgener og graver å dukke opp over hele det vestlige Europa, sier Skarsaune.

- Jeg skulle ønske jeg aldri hadde nevnt den gyldne legende – den er ikke et historisk dokument, kvitterte Baigent.

Debatten mellom Baigent og Skarsaune hoppet frem og tilbake, men dreide seg også mye om hva som til slutt kom med i det nye testamente.

Et modifisert testamente
- Det finnes en rekke dokumenter som inneholder historien om Jesus, men som ble utelatt etter hvert som det religiøse dogmet utviklet seg, sier Michael Baigent. Gjennom 1000 år fjernet den voksende kirken dokumenter, samtidig som den modifiserte de den beholdt.

Dette er en påstand som blir støttet av flere religionsforskere i dag, blant annet mener også flere at tekster der Maria Magdalena, uansett hvem hun var eller hvor mange hun var, fremstår som en prominent disippel av Jesus.

Samtidig er det religionshistorikere som Skarsaune støtter seg på som mener det motsatte - at godt over 50 prosent er med i Det Nye testamente. En knapp times debatt var slett ikke nok til å løse opp flokene, og Skarsaune og Baigent var fremdeles i ivrig samtale etter at arrangementet var slutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere