Gå til sidens hovedinnhold

Brakvalg for MDG i Oslo

Full jubel på MDGs valgvake i Oslo.

SENTRALEN (Nettavisen): Stemningen var i taket på kulturhuset Sentralen i Oslo sentrum da MDGs Oslo-parti var samlet for valgvake. De første resultatene viser en kraftig fremgang for Lan Marie Berg & Co., slik forrige ukes meningsmåling i Nettavisen antydet.

Les også: Ap kollapser - beholder makten

Partiets store profil i Oslo-politikken var tydelig energisk da hun gjorde salen oppmerksom på en ting hun hadde gledet seg til å si.

Så kremtet hun og utbasunerte:

- Vi elsker bomringen!

Se kjærlighetserklæringen i videoen over.Bergs kjærlighetserklæring skapte full jubel i salen fra partimedlemmer som får nesten 17 prosent oppslutning i den første prognosen etter at valglokalene stengte.

Til Nettavisen sier hun at dette skulle vise hva MDG planlegger å gjøre nå som de har en hånd på rattet i Oslo i fire nye år.

- Jeg sa det fordi jeg mener MDG er den tydligste stemmen for egentlig klimapolitikk. Vi viker ikke en tomme for å bli stilt overfor vanskelige valg. Vi gjør det som trengs for å gjennomføre de klimakuttene som vi trenger og ikke bare setter oss mål langt frem i tid, sier Berg til Nettavisen.

Hun var tydelig veldig begeistret over valgresultatet.

- Det er litt sånn utavdegsjæl-opplevelse akkurat nå. Det kan se ut som vi har doblet oss i Oslo etter å ha styrt i fire år, sier Berg.

- Vi har større mandat til å gjennomføre grønn politikk i byen. Velgerne ønsker mer av det vi har gjort. Vi skal gjøre alt vi kan for å kutte alle klimautslipp i Oslo innen 2030, sier Berg.

Hanna Marcussen, byråd for byutvikling og MDGs andrekandidat ved valget er glassklar på hva det betyr.

- Får vi høyere oppslutning, betyr det også grønn politikk. Det er ingen tvil om at vi vil kreve mer gjennomslag for politikken vår hvis vi får høyere oppslutning, sier Marcussen til Nettavisen.

Du kan følge med i Nettavisens valgstudio her.

Dette er en dramatisk endring fra 2015, da Ap fikk 32 prosent av stemmene i valget, mot MDGs 8,1 prosent.

Også på nasjonalt nivå ligger MDG an til å gjøre et brakvalg og får 8,1 prosent på valgdagsmålingen, mot 4,5 prosent for fire år siden.

Les også Gunnar Stavrum: Derfor stemmer jeg grønt, og gir Raymond Johansen en avløsning

- Det kan fortsatt hende at vi beveger oss litt nedover, men vi vet vi har gjort et godt valg. Vi skal prøve å ta enda bedre vare på naturen, kutte mer utslipp, sikre rene fjorder og ta få ren samvittighet for de som måtte kjenne på det, sier Une Bastholm, nasjonal talsperson MDG til Nettavisen.

Men selv om MDG kan bli større enn Ap, har Lan Marie Berg, som er førstekandidat for MDG i Oslo, avvist at hun kan ta over jobben som byrådsleder etter Raymond Johansen.

Les også: MDG mer enn doblet, Ap faller på ny VG-måling

- Vi vil gå for Raymond Johansen som vår byrådsleder. Vi har hatt et godt samarbeid i fire år og vi går til valg på det, sier Marcussen.

- Men dere vil vel kreve flere poster, som finansbyrådet?

- Dette blir opp til forhandlingene, men med økt oppslutning forventer vi også mer grønn politikk, sier hun.

- Hva tenker du om at MDG ser ut til å gjøre det det så mye bedre i år, mens Ap gjør det såpass mye dårligere?

- Jeg vil ikke uttale meg om andre partier, men vi ser at grønne partier har svar på noen av utfordringene knyttet til klimakrisen. Vi klarer å vise i Oslo at vi kan ha en miljøvennlig politikk som også er mer menneskevennlig, sier hun.

Kommentarer til denne saken