Brakvalg og så gikk lyset

VANT: Det fremmedfientlige partiet Sverigedemokraterna, med partileder Jimmie Åkesson i spissen, har doblet sin tilslutning i valget. Her er partilederen da han snakket til partiet under valgvaken i Stockholm (der lyset ennå er på).

VANT: Det fremmedfientlige partiet Sverigedemokraterna, med partileder Jimmie Åkesson i spissen, har doblet sin tilslutning i valget. Her er partilederen da han snakket til partiet under valgvaken i Stockholm (der lyset ennå er på). Foto: Anders Wiklund/ Tt (NTB scanpix)

Sverigedemokraterna (SD) jublet for en dobling av stemmene da gårdeier tok strømmen.

14.09.14 23:12

NTB/Nettavisen: I følge SVTs prognose får det fremmedfiendtlige partiet Sverigedemokraterna en oppslutning på 13 prosent i det svenske valget, mer enn en dobling fra forrige valg.

– Det har vært en fantastisk valgkamp, og alle som er her, alle som har bidratt, 13.000 partimedlemmer og hundretusener av velgere, fortjener en stor, stor takk, sa SDs partileder Jimmie Åkesson da han talte til partiets valgvake.


I vippeposisjon
Prognosen viser at resultatet blir enda bedre for det omstridte partiet enn valgdagsmålingene tydet på. Ved forrige valg fikk SD 5,7 prosents oppslutning. Sverigedemokraterna har i denne perioden hatt 20 mandater i Riksdagen.

Partiet ligger dermed an til å havne på vippen mellom de rødgrønne og de borgerlige partiene, og dermed få rikspolitisk innflytelse.

Tok lyset
Ved partiets valgvake i Malmø hadde seiersfesten allerede startet da gårdeieren tok strømmen.

– Dette er et demokratisk problem, men vi klarer oss med stearinlys og iPad-er, sier Magnus Olsson i SD til Sveriges Television.

Nektet journalister adgang
Også tidligere på dagen fikk SDs valgvake i Malmö uønsket oppmerksomhet. Først ble avisen Expressens folk utestengt, før partiet sendte alle medier på dør og kun slapp inn dem som var spesielt invitert. Partiet sa dette ble gjort av sikkerhetshensyn.


Søker flere partnere
SD håper nå å få en viktig posisjon i Riksdagen.

Med 43,7 prosent av stemmene får ikke de rødgrønne flertall uten støtte fra SD eller andre partier, men allerede søndag kveld var Socialdemokraterna på jakt etter samarbeidspartnere utover partiene i den rødgrønne blokken.

Både de rødgrønne og den sittende Alliansen har utelukket regjeringssamarbeid med SD.

Tidlig klart
Allerede én time etter at valglokalene stengte, var det klare signaler på at De rødgrønne hadde vunnet valget, og at Alliansen, med Demokraterna i spissen, ikke ville fortsette i regjering.

Kritiske
Norges statsminister Erna Solberg (H) sier hun syns det er leit om SD blir et stort parti i Riksdagen.

– Jeg registrerer at ingen partier ønsker å samarbeide med dem i svensk politikk. Men det er klart at det skaper uro i det politiske systemet, på samme måte som det har gjort det de siste fire årene, sier Solberg til NRK.

– Sverigedemokraterna står for verdier som jeg håpet vi skulle se lite av i våre samfunn.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.