RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brann gjør PC-en din dyrere

Tilgangen på bærbare pc-er strupes, og prisene stiger.

Tidligere denne måneden brøt det ut brann i Koreas nest største fabrikk for produksjon av batterier til bærbare pc-er. Dette er nå i ferd med å skape store problemer for pc-industrien.

Struper tilgangen
Den store produsenten Asus melder til Reuters at brannen i LG Chem-fabrikken kan påvirke så mye som 40 prosent av pc-leveransene fra selskapet i andre kvartal.


Dell ønsker ikke å kommentere hvor stor påvirkning dette vil ha på selskapets leveranser og pc-priser, men medgir at batteriprisene nå stiger.

- Vi selger batteripakker. Prisen på disse batteriene for personer som bestiller ekstra batterier har gått opp, forteller talsmann Jess Blackburn til Reuters.

Stive priser
En rask sjekk på Dells norske nettsider viser at de fleste normale batterier for bærbare pc-er nå koster i underkant av 1300 kroner. Til sammenligning har vi tidligere i år sett komplette datamaskiner, med Windows Vista og gode spesifikasjoner, blitt solgt for under 3000 kroner.

- Industrien opplever begrensninger i tilgangen på batterier på grunn av disse problemene. Derfor blir prisen påvirket i øyeblikket. Men vi jobber med våre partnere for å redusere konsekvensene for våre kunder, forteller han.

Jobber med andre løsninger
HP, verdens største PC-produsent, blir også påvirket av disse problemene.

- Den totale konsekvensen for HP og andre produsenter er fortsatt litt uklar. Vi jobber aggressivt opp mot batteriindustrien for å sikre ekstra tilgang på batterier, forteller talsmann Mike Hockey i PC-giganten.

Prisene kan holdes nede
Analytikere tror likevel at totalprisen på nye bærbare datamaskiner ikke nødvendigvis trenger å stige vesentlig, selv om prisen på batterier stiger. Årsaken er at prisen på andre komponenter har stupt kraftig de siste månedene. Prisen på minne falt blant annet opp mot 45 prosent mot slutten av fjoråret.

- Våre undersøkelser viser at Dell bygget opp sitt inventar av minne i fjerde kvartal i år som en konsekvens av de lave prisene, skrev Citigroup-analytiker Glen Yeung i slutten av forrige måned.

Det betyr i så fall at produsentene kan spise litt av marginene på andre komponenter for å holde prisen på komplette maskiner nede.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere