Brann taper millioner på megatabbe

Foto: Marit Hommedal/Scanpix

Kjempetabbe som svir på pungen.

22.01.11 21:27

2010 var et dårlig år for eliteserieklubben Brann. Sportslig berget klubben plassen i øverste divisjon med et nødskrik. Økonomisk gikk det skikkelig ille med en omsetning langt under budsjett og oppsigelser som konsekvens.

Nå avslører Bergens Tidende at som om det overnevnte ikke var nok, avsluttet klubben 2010 med en administrativ tabbe som koster klubben 3,9 millioner kroner.

Momskompensasjon
Brann kunne fått nesten fire millioner kroner i momskompensasjon før jul, men unnlot å søke, skriver Bergens Tidende (BT) fredag. Ifølge BTs utregninger taper klubben 3,9 millioner kroner på tabben.

Rosenborg tolket reglene på riktig måte og søkte om momskomensasjonen i god tid for fristen 1. september 2010. Dermed er 4,9 millioner kroner på vei til RBK-kassa.

Uklar informasjon fra NIF
Brann-administrasjonen mener tabben skyldes at regelverket er uklart og vil ha gransking.

Controller Terje Marthinsen mener papirene fra idrettsforbundet forleder klubbene til å tro at momskompensasjonen kun er beregnet på frivillige organisasjoner.

Marthinsen får støtte av NFFs tidligere toppfotballsjef Roald Bruun-Hanssen. Bruun-Hanssen, som nå er daglig leder i Brann, mener Idrettsforbundet må ta ansvar, slik at intensjonen bak kompensasjonsordningen blir fulgt.

Burde ha tatt kontakt
Lotteri- og stiftelsestilsynet har liten forståelse for Branns frustrasjon. De har vurdert alle søknadene.

Seniorrådgiver Bjarne Hellem i tilsynet sier at idrettslag som var i tvil om tolkningen av vilkårene for ordningen hadde full anledning til å henvende seg til Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Han uttaler til BT at hver enkelt organisasjon har et visst ansvar for å skaffe seg informasjon dersom det er tvil om hvordan et regelverk skal forstås.

Brann ikke alene
Brann er langt fra eneste klubb som har gått på momsblemmen.

Tromsø, Bodø/Glimt, Ålesund, Fredrikstad, Sandefjord, Strømsgodset og Viking er andre klubber som ikke søkte og som i likhet med Brann taper millionbeløp.

I Rosenborg hadde daglig leder Nils Skutle hadde ingen betenkeligheter med å søke. Etter å ha sendt inn opplysninger om brutto utgifter får klubben tilbake nesten fem millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Brann

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag