Gå til sidens hovedinnhold

Branndramaet i Tromsø: Tråleren har kantret

Den brennende russiske tråleren ved kai i Tromsø har kantret. Russland sier de vil etterforske brannen.

Like før klokka 9.15 tippet den russiske tråleren Bukhta Naezdnik over til siden. Store deler av skipet ble liggende under vann.

Like etterpå kom det fortsatt kraftig røyk fra tråleren, som hadde 200.000 liter dieselolje om bord da brannen begynte onsdag, melder NTB.

- Havaristen har tippet rundt og ligger nå på siden i havet. Det blir mer og mer vann over båten, og røyken avtar. Vi jobber med å styre røyken bort fra sykehuset, sa brann- og redningssjef Øystein Solstad i Tromsø til NTB like etter at tråleren kantret.

Brannen om bord i tråleren brøt ut onsdag formiddag. Brann- og redningssjefen sier at mye av dieseloljen trolig har brent opp, men at det er satt ut lenser og at de har mannskap og oljetankere klare.

Les også: Oljevernaksjon iverksatt etter voldsom brann i russisk tråler

Kystverket: Har lagt ut lenser

Klokka 10.26 melder Nordlys via Kystverket at det er observert olje i Tromsøysundet.

Kystverket har lagt ut lenser rundt den veltede russiske tråleren i Tromsø og forbereder seg på å pumpe opp olje.

– Det er for tidlig å si noe om de potensielle skadene. Det er uansett skader på miljøet når petroleumsprodukter lekker ut i sjøen. Derfor jobber vi nå med å ringe inn havaristen for å hindre spredning ut i Tromsøsundet, sier vaktleder Steinar Gyltnes i Kystverket beredskapsvaktlag til NTB torsdag formiddag.

Klokka 11.30 melder politiet at evakueringen i Tromsø etter trålerbrannen er opphevet.

Ved 13-tiden torsdag opplyser Kystverket at de jobber med å begrense oljeutslipp fra tråleren.

Russland vil etterforske

Russiske transportmyndigheter skal undersøke brannen i den russiske tråleren i Tromsø. Politiet bekrefter at det pågikk vedlikeholdsarbeid om bord før brannen.

Det melder russiske medier, ifølge NRK.

Det var et mannskap på 29 i tråleren. Mange ble brakt til legevakt på grunn av røykskader. Torsdag var alle utskrevet, bortsett fra to som har lettere røykskader.

- Ligger stabilt

Politiet holdt torsdag formiddag en pressekonferanse om brannen som har preget Tromsø i nesten et døgn.

– Tilbakemeldingen er at tråleren nå ligger stabilt. Dermed har vi oppnådd det vi har ønsket. Det er imidlertid en viss forurensningsfare med tanke på marin diesel, sier politimester Ole B. Sæverud.

Krevende slukningsarbeid

Politiet beskriver slukkearbeidet som krevende. Det har vært høy varme, det er mange rom i skipet, og det har vært vanskelig å komme til der det brant.

Torsdag morgen, nesten 19 timer etter at brannen brøt ut, arbeidet nødetatene i Tromsø fremdeles hardt med å holde kontroll på åpne flammer.

Se web-tv direkte fra trålerbrannen (Nordlys.no)

– Det brenner fortsatt midtskips, men ikke i det området vi vurderer at er farligst med tanke på eksplosjonsfare. Situasjonen er stabil, sa operasjonsleder Karl Erik Thomassen i Troms politidistrikt til NTB like før kantringen.

Brannmannskaper fortsatte da å pøse på med vann for å kjøle ned brannen. Nødetatene har fortløpende vurdert om tråleren skulle slepes bort eller senkes.

Dette vet vi om brannen:

  • Politiet meldte om brannen i den russiske tråleren Bukhta Naezdnik i Brevika sentralt i Tromsø onsdag formiddag
  • Det var et mannskap på 29 i tråleren. Mange ble brakt til legevakt på grunn av røykskader. Torsdag var alle utskrevet, bortsett fra to som har lettere røykskader.
  • Torsdag morgen lå tråleren fortsatt i Breivika og det brant fortsatt
  • Universitetssykehuset Nord-Norge satte krisestab. Røyken rammet sykehuset, og ansatte hadde problemer med å komme på jobb
  • Trafikken gjennom Breivika ble stengt. Flere skoler i Tromsø holdt stengt på grunn av røyk og eksplosjonsfare.
  • Politiet evakuerte natt til torsdag evakuert 92 beboere i en omkrets på 300 meter rundt tråleren
  • Klokka 09.15 torsdag tippet tråleren over på siden.

Trafikken stengt

På grunn av den brennende båten var trafikken gjennom Breivika stengt tidlig torsdag morgen. Det var sperringer ved rundkjøring ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Breiviktunnelen var stengt, tverrforbindelsen inn mot Breivika var stengt og Stakkevollvegen var stengt ved NorDiesel. Samtidig hadde politiet anmodet bydrift om endring av skilting på alternativ vei, het det i en melding fra politiet klokka 06.50.

Les også: Sykehusansatte i Tromsø kommer seg ikke på jobb på grunn av båtbrann

– Vi kan ikke bruke så offensive slokkemetoder som vi ellers kunne ha gjort av hensyn til nærheten til sykehuset. Når vi pøser vann rett på brannen, drives røyken opp mot sykehuset, og det kommer inn i ventilasjonsanlegget der med de følgene det kan risikere å gi, uttalte operasjonsleder Beate Helberg i Troms politidistrikt til NTB ved 5.30-tiden.

Les også

Brannen i den russiske tråleren er ute av kontroll - politiet iverksetter evakuering

Tok i bruk vannkanoner

Forsyningsskipet Strilborg ble ved 0.30-tiden natt til torsdag plassert ved havaristen for å pøse på vann med vannkanon. De kraftige kanonene kunne imidlertid ikke bare rettes mot flammene da det drev røyken oppover mot sykehuset. Vannmassene ble også rettet mot skroget for å kjøle ned metallet.

Evakuerte naboer

Politimesteren i Troms politidistrikt beordret klokka 23 onsdag kveld at alle beboere innenfor en radius på 300 meter fra den brennende tråleren skulle evakueres. I alt 92 personer var evakuert, ifølge politiet. Sammen med Sivilforsvaret ble beboere hentet fra boligene sine og overlatt til Tromsø kommunes folk som tok videre hånd om dem.

- Vil pågå lenge

Problemer med å få kontroll over flammene og frykten for at varmen skulle få en stor ammoniakktank til å eksplodere var bakgrunnen for å beordre evakuering. Videre gjennom natten pågikk slokkearbeidet, men kraftig røykutvikling hemmet arbeidet. Eksplosjonsfaren ble torsdag morgen beskrevet som mindre farlig.

– Slik slokkearbeidet må gjøres nå, vil denne brannen pågå lenge, minst ut dagen, uttalte operasjonslederen tidlig torsdag morgen.

Les også

Forsøker å slokke brann i tråler med vannkanon – politiet evakuerer beboere

Breivika havn ligger sentralt i Tromsø. Brannen og den kraftige røyken førte til stenging av flere veier.

– Håper den krenger

Tromsø kommune gikk ut og ba folk over hele byen om å lukke vinduer for ikke bli eksponert for den potensielt giftige røyken.

Brannvesenet vurderte en tid å trekke skipet vekk fra kaia, men fryktet dette vil ha negative konsekvenser. Det ble også gjort vurderinger av å senke skipet ved kaia, men onsdag kveld hadde ikke nødetatene det nødvendige materiellet for å utføre dette.

Torsdag morgen lå Bukhta Naezdnik tungt over på den ene siden etter å ha blitt pøst med tusenvis av liter vann de siste timene.

– Vi håper egentlig nå at tråleren skal krenge over ved kaia. Det vil lette slokkearbeidet, uttalte Helberg.

Brannen skal ha startet da hydraulikkolje og trålposer i baugen av tråleren skal ha tatt fyr. Siden spredte flammene seg videre til hele skipet. Natt til torsdag så brannen ut til å spre seg lenger bakover i skroget før det på morgenkvisten på nytt blusset opp i åpne flammer foran i baugen.

Se de siste Twitter-meldingene fra Troms politidistrikt her:

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken