*Nettavisen* Nyheter.

Brannekspert: - Åpenbart feilmontert

Pipa til Mads sprakk fordi ovnen hans var galt montert. - Vi er 100% feilfrie, svarer de som gjorde jobben.

- På tross av at den ene eksperten etter den andre så hva som hadde blitt gjort galt her, sa firmaet bak monteringen seg godt fornøyd med jobben som var gjort, forteller Mads Leonhardsen fra Trondheim.

Sprekk i regningen
For seks år siden flyttet Mads med familie inn i et nytt hus, og monteringen av ildstedet var det profesjonelle fagfolk som stod bak. For å være helt sikre på at alt blir gjort riktig, gis jobben til et kjent og velrenommert firma i Trondheim - Trondheim Varmesenter.

- De gjør i tillegg jobben raskt og effektivt, så alt virket å være i den skjønneste orden, forteller Mads.

Slik så det da også ut i noen år, helt til Trondheim feiervesen kom på besøk våren 2005. Etter flere tester avdekket feierne store innvendige skader på pipa i huset, og Mads får beskjed om at den aller helst bør repareres. Prislapp: 20-30.000kr.

- Vi blir jo veldig overrasket, og kan jo ikke forstå hvordan dette kan ha seg. Husleverandøren vår Block Watne ble imidlertid kontaktet og de sendte en ekspert som relativt raskt så hvorfor pipa vår hadde blitt ødelagt så fort, forteller Mads.

Trondheim Varmesenter: - Godt fornøyd med jobben
Det viste seg at det er monteringen av ovnen fra Trondheim Varmsenter som er årsaken. Røret som skal bringe den varme røyken fra ovnen og inn i pipa er montert alt for tett oppå feierelementet, en metallboks som resten av pipa er festet på.

Metall utvider seg som kjent ved varme, og dermed har belastningen over tid blitt for stor. Feierelementet har utvidet seg igjen og igjen, noe som har ført til at selve Leca-pipen har sprukket.

- Etter å ha fått vite dette kontaktet vi Trondheim Varmesenter. De skryter jo selv av å ha 10 års servicegaranti, så vi regnet med at de skulle ta et ansvar som åpenbart var deres. Men der tok vi altså feil, sier Mads.

Trondheim Varmsenter virket lite interessert i ordne opp, og etter hvert virker det som firmaet bevisst forsøker å trenere hele saken.

Til slutt sier de seg likevel villige til å komme på en befaring. Varmesenterets disponent Kjell Hofstad slår fast at de ikke har gjort noe galt og at han er godt fornøyd med jobben firmaet hans har utført.

- Åpenbart begått feil
Block Watne sin ekspert, Terje Markovic, skriver i sin rapport at skadene på pipen med 99% sikkerhet skyldes monteringen av ovnen. Ivar Bjerke i stiftelsen Norsk Brannvern-forening er også klar i sin tale:

Klikk på bildet for å forstørre.

- Her er det åpenbart begått en feil. Det bør være minst 20 cm mellom røykrøret og toppen av feierelementet og her er det langt mindre. En fagmann burde ikke ha montert ovnen på denne måten, sier Bjerke.

Ifølge Forbrukerrådets jurist Paal Bjønness er det heller ingen tvil om at det Trondheim Varmesenter som må ta ansvar, all den tid ekspertuttalelsene er såpass klare som de er. For dersom monteringen av ovnen har ødelagt pipa, så plikter Varmesenteret å betale for skadene.

- Vi er 100% feilfrie, men¿
Mads sender til slutt et krav til Trondheim Varmesenter, men det blir blankt avslått med en linje i en e-post. Og der står saken helt til TV 2 hjelper deg begynner å se nærmere på den.

Disponent Kjell Hofstad sier seg mer enn villig til å stille til intervju under vår tur til Trondheim. Etter hans mening er skadene på pipen Mads sin skyld. Ovnen burde nemlig hatt det som kalles topputtak, noe Hofstad mener Trondheim Varmesenter anbefalte Mads å gå for.

Mads avviser imidlertid dette på det sterkeste. Hvem vil vel gå for en løsning som ødelegger pipa i løpet av få år?

Videre utelukker Hofstad med 100% sikkerhet at det er Varmesenteret som kan ha gjort en feil. De har nemlig bare fornøyde kunder, et utsagn som han innrømmer kan virke en smule arrogant, men som han likevel mener han kan stå inne for.


Pipa får en annen lyd...
Helt i slutten av intervjuet snur likevel Hofstad fullstendig, ja pipa får en helt annen lyd.

Selv om skadene ikke er Trondheim Varmsenters skyld, vil Hofstad likevel strekke ut en hånd. Han sier seg til slutt villig til å betale for reparasjonen av pipen, og i tillegg gir han Mads en splitter ny og bedre ovn, fritt montert, samt en sekk med ved.

I ettertid bestilte Kjell Hofstad og Trondheim Varmesenter nok en test av pipa til Mads Leonhardsen, også denne utført av Trondheim feiervesen. Noe overraskende viste denne testen at ødeleggelsene på pipa ikke er så alvorlige som først antatt. Trondheim Varmsenter står likevel ved avtalen de gjorde med Mads, og kommer til å rehabilitere pipen skulle dette bli nødvendig i fremtiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.