Brannen blusset opp i Flatanger

Foto: Jostein Aardal

Her kjører Ella og Edvin Fossvik vekk fra brannherjede Hasvåg sent lørdag kveld, i visshet om at ingen hus er tatt av flammene.

01.02.14 23:22

FLATANGER (NAMDALSAVISA:) – Det er andre gang vi blir evakuert, vi begynner å få trening i det, sier de til NA.

Det virker som om de tar det med fatning og er ved godt mot, situasjonen tatt i betraktning.

Med Ella bak rattet kjørte de selv til forsamlingshuset på Hårnesmoen i Flatanger, hvor samtlige av de fem evakuerte er samlet.

Beate Mårvik ble evakuert fra Hasvåg da brannen blusset opp igjen. Ifølge henne er det ingen hus som er blitt slukt av flammene.

– Det er ingen hus som har tatt fyr. Det virker som om de nå begynner å få en viss kontroll. Vinden står slik at det er gunstig i forhold til husene, sier Mårvik til NA på tur bort fra Hasvåg.

Øivind og Svanhild Mårvik er også evakuert fra området.

Brannsjef Hans Petter Haukø i Flatanger bekrefter at brannmannskapene foreløpig har kontroll på brannen i forhold til bebyggelsen.

– Men fortsatt brenner det i terrenget ut mot Smoland, opplyser Haukø til NA.

Rykket ut
Sjokket blant flatangringene etter katastrofebrannen, som slukte 64 bygninger tidligere i uka, hadde knapt lagt seg før alarmen gikk på nytt ved 19-tida lørdag kveld.

Alle nødetater rykket ut da alarmen gikk.

Årsaken var meldinger om at brannen hadde blusset opp.

Det brenner flere steder på Hasvåg. Alle hus som ikke ble flammenes rov på Hasvåg tidligere i uka, trues nå av brannen.

I tillegg til at skolen er i fare, brenner det sørvest mot Åkvika og nord på Smo, melder operasjonsleder Jan Tore Tiltnes i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Ifølge Ole Marius Haugen ved 110-sentralen er det snakk om et kvadratkilometer stort område som brenner.

– Vi har satt i gang innsats for å redde bygninger, sier Haugen.

Beboere i sikkerhet
Politiet frykter for bebyggelsen i området.

Fem beboere som fikk flytte tilbake til Hasvåg torsdag, har hatt løpende kontakt med nødetatene.

– De fem personene som var inne i området da brannen blusset opp, har nå sammen med brannmannskaper trukket seg ut av området, sier operasjonsleder Stig Roger Olsen ved Nord-Trøndelag politidistrikt

– Nå befinner det seg kun mannskaper fra nødetatene i området, legger han til.

Annerledes
Olsen beskriver brannen lørdag kveld som annerledes enn brannen som slukte 64 bygninger tidligere i uka.

– På Smo, hvor det ikke er bygninger, er det høye flammer. Det er ikke et prioritert område. Brannmannskaper prioriterer områder hvor det er bygninger som er truet. I områder hvor det er bygninger på halvøya er det ulming i bakken. Faren for bygningene er når det kommer svært sterke vindkast som kaster glør opp i lufta. Det er vanskelig å si hvor mange bygninger som er truet av brannen, sier operasjonsleder Stig Roger Olsen.

Redningsskøyta Harald V går til Småværet.

– Vi bare avventer inntil videre, får NA opplyst.

Foto: Politiet i Nord-Trøndelag

Store styrker
Da brannmeldinga kom, ble mannskap fra Hasvåg, Sætervik, Jøssund og Namsos utkalt. I tillegg er mannskaper fra Namdalseid og Steinkjer varslet.

Fra Steinkjer og Namsos er det sendt tankvogn.

Sivilforsvaret er på veg til Flatanger.

Yr.no melder at det er stiv kuling på Håsvag for øyeblikket, og det vil vare til ut på morgenkvisten søndag. Det blåser 22 m/s i området.

– Klarer knapt å stå oppreist
NAs journalist på stedet, Jostein Aardal, sier dette ved 2130-tida lørdag:

– Det blåser så kraftig på stedet at jeg ikke greier å stå oppreist. Nå står jeg inne i ei fjellkløft, i le for vinden. Dette er noe av det mest hetige jeg har vært borti.

– Kan du beskrive hvordan situasjonen er i området for øyeblikket?

– Det er satt opp sperringer, så jeg kan ikke se om nye bygg er tatt av flammene. Men jeg ser at det lyser rødt opp i høyden. Det brenner kraftig i området, sier Aardal.

Hasvåg var et av de stedene som ble hardt rammet av brannen i Flatanger tidligere denne uka. I alt 64 bygninger ble totalskadd i brannen.

Det er ekstremt tørt i området. Og Vervarslinga har sendt ut såkalt OBS-varsel, som innebærer at det er ekstremt stor fare for skog-, gress- og lyngbrann.

UTE AV KONTROLL: Lyngbrannen i Flatanger i Nord-Trøndelag er tirsdag morgen ved 08-tiden ute av kontroll. Foto: Ove Magne Ribsskog (Flatangernytt/NTB Scanpix)

LES FLERE NYHETER I NAMDALSAVISA

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag